Кламер БГ - Новини: Руските власти блокираха предизборен сайт на Навални

Руските власти блокираха предизборен сайт на Навални

Свят

|
Вт, 07 Септ 2021г. 08:52ч.
Руските власти блокираха предизборен сайт на Навални

Руските власти блокираха предизборен сайт на Навални

Руските власти блокираха сайт на осъдения на затвор опозиционер Алексей Навални с инструкции как да се гласува срещу кандидатите на Кремъл на предстоящите в страната парламентарни избори, предаде Франс прес.

От Федералната служба за надзор на комуникациите (Роскомнадзор) обясниха в комюнике до АФП, че са спрели достъпа до votesmart.appspot.com, защото сайтът бил използван за дейностите на "екстремистка организация".

Парламентарните избори в Русия ще бъдат произведени от 17 до 19 септември без участието на съюзниците на Навални, които получиха забрана да се кандидатират или бяха принудени да емигрират. През юни организациите, свързани с опозиционера, бяха обявени за екстремистки и основните им сайтове станаха недостъпни в страната.

Навални, който през февруари получи две години и половина затвор - присъда, която нарече "политическа" - призова своите привърженици да гласуват по места за съответния кандидат, който има най-добри шансове да победи човека, издигнат от управляващата партия "Единна Русия".

Стратегията, станала известна като "умно гласуване", постигна известни успехи на местните избори, произведени от 2019 г. насам, особено в столицата Москва, отбелязва АФП.

Миналата седмица от Роскомнадзор за пореден път призова американските технологични гиганти Гугъл (Google) и Епъл (Apple) да премахнат от своите онлайн магазини предизборното приложение на Навални - искане, което отново не бе изпълнено.

В условията на икономическа стагнация и корупционни скандали, прокремълската партия има ниска популярност. Според проучване на общественото мнение, проведено от близкия до властите институт ВЦИОМ, само 27,3 процента от руснаците имат добро мнение за "Единна Русия". Очаква се обаче тя да спечели изборите, тъй като опозицията, която би могла да извлече полза от недоволството, е подложена на засилени репресии с наближаването на гласуването, отбелязва още АФП.

По-малко от две седмици преди изборите, близък съюзник на Навални предупреди днес за възможни големи измами с гласовете, подадени онлайн, предаде ДПА.

Иван Жданов, който живее в изгнание в Литва, каза пред радио "Ехото на Москва", че очаква "колосална измама".

В някои руски региони хората за първи път може да дадат своя глас по електронен път. Новият метод е рекламиран с постери и се предлагат големи награди като апартаменти и автомобили, отбелязва ДПА.

Само в Москва вече са се регистрирали да упражнят онлайн правото си на вот 1,5 милиона души. Мнозина опозиционери се опасяват, че ще е по-лесно да бъдат фалшифицирани тези гласове.

Привърженик на Навални междувременно бе осъден днес на три години затвор в Санкт Петербург, предаде Франс прес.

Иля Першин ударил два пъти с лакът и ритнал веднъж с крак полицай по време на неразрешен протест в града през януари с искане за освобождаване на опозиционера.

mediapool.bg