Кламер БГ - Новини: Рим напът да има левоцентристски кмет

Рим напът да има левоцентристски кмет

Свят

|
Нед, 17 Окт 2021г. 11:46ч.
Рим напът да има левоцентристски кмет

Сн. БГНЕС

Италианците гласуват в неделя на двудневните балотажи за местни органи на властта в 65 големи и по-малки града, включително в столицата Рим, предаде Ройтерс.

Преди две седмици левоцентристката Демократическа партия (ДП) спечели кметските избори в редица големи градове, а досегашната кметица на Рим Вирджиния Раджи от Движение "Пет звезди" (ДПЗ) дори не стигна до балотаж.

ДП спечели още на първи тур кметските избори във финансовата столица Милано, както и в Болония и Неапол, получавайки повече от 50 процента от гласовете и по този начин избягвайки евентуални балотажи.

Ще има обаче балотажи в северните градове Торино и Триест, както и в Рим. Избирателните секции ще затворят в понеделник следобед.

В Рим бившият министър на икономиката Роберто Гуалтиери се очаква да вземе по-голяма част от гласовете, които на първия тур отидоха при Раджи и при независимия центрист Карло Календа. Гуалтиери се класира втори на първия тур с 27 процента от гласовете зад десния кандидат Енрико Микети - адвокат и радиоводещ, който получи 30 процента.

Гуалтиери получи подкрепата на Календа и на бившия премиер Джузепе Конте, който е от ДПЗ. Раджи реши да не подкрепя нито един от кандидатите на балотажа. Изборите няма да окажат пряко отражение върху правителството на националното единство на премиера Марио Драги, но са първите от встъпването му в длъжност, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg