Кламер БГ - Новини: Първи случай на маймунска шарка в Гърция

Първи случай на маймунска шарка в Гърция

Свят

|
Нед, 22 Май 2022г. 11:36ч.
Първи случай на маймунска шарка в Гърция

Първи случай на маймунска шарка в Гърция

Гърция регистрира първи предполагаем случай на маймунска шарка при английски турист, съобщи в събота вечерта гръцката служба за обществено здраве, цитирана от Франс прес. Общо в света са регистрирани 92 потвърдени случая и още 28 предполагаеми в държави, където заболяването не е присъщо, съобщи в неделя Световната здравна организация.

Английският гражданин и неговата спътничка са настанени в болница в Гърция и са карантинирани, уточни службата.

Лабораторните изследвания трябва да потвърдят диагнозата до утре.

Също в събота първи случай на маймунска шарка бе регистриран и при жител на швейцарския кантон Берн, който е бил изложен на вируса в чужбина, съобщиха здравните власти на кантона, цитирани от Франс прес.

Извършено е проследяване на контактите на заразения, за да се избегне разпространението на болестта. Заразеният е подложен на амбулаторно лечение и е изолиран у дома си. Всички лица, които са били в близък контакт с него, са били уведомени.

Сигналът за първия предполагаем случай на маймунска шарка в Швейцария е бил получен вчера. Лабораторните анализи са потвърдили подозренията днес следобед.

Случай на заразяване с вируса, предизвикващ маймунската шарка, беше открит и в Ню Йорк, съобщиха щатските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес. Пациентът, дал положителен тест, е изолиран, докато се очаква окончателно потвърждение от федералните епидемиологични власти. Тестовете на друг предполагаем заразен са били отрицателни.

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че са потвърдени 92 случая на маймунска шарка и 28 предполагаеми случая. Те са докладвани от 12 неендемични страни, не е установена връзка между инфекцията и пътуването на заразените до регион, където маймунската шарка е ендемична.

Организацията подчерта, че откриването на болестта при хора, които не са посетили ендемични страни, е "много необичайно събитие". Заразяването става при близък физически контакт между болни и здрави хора. "Според наличната информация по-голямата част от случаите са идентифицирани сред мъже, които са правили секс с мъже и са кандидатствали в заведения за първична медицинска помощ и клиники за сексуално здраве", се казва в доклада.

Последователността на генома от биологична проба, взета в Португалия, показва тясна връзка с инфекциите през 2018 и 2019 г., когато заразата е пренесена от Нигерия в Обединеното кралство, Израел и Сингапур.

СЗО припомни, че маймунската шарка е ендемична в Бенин, Габон, Гана, Демократична република Конго, Камерун, Кот д'Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република (ЦАР) и Южен Судан. СЗО препоръча да се продължи наблюдението на епидемиологичната ситуация в неендемични страни, където са открити случаи на инфекция с маймунска шарка. Говорим по-специално за идентифициране на контакти на болни хора със здрави хора. Организацията заяви, че ще свика експерти, "за да обсъдят препоръките за ваксинация".

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава главно на хората от диви животни (гризачи, примати). Симптомите на заболяването включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и умора. Кожни обриви могат да се появят по лицето и други части на тялото. Според СЗО смъртността от огнища на маймунска шарка обикновено е между 1% и 10%, като по-голямата част от смъртните случаи са в по-млади възрастови групи.

Няма специфично лечение или ваксина за маймунска шарка, но предишната ваксинация срещу едра шарка също е ефективна срещу болестта. Вирусът на маймунската шарка, който се разпространи през април и май в редица западноевропейски страни, е открит и на други континенти. Напоследък е открит, между другото, в Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Португалия, САЩ, Франция, Швейцария и Швеция.

mediapool.bg