Кламер БГ - Новини: Путин се натъкна на неочаквани проблеми със съюзниците в Централна Азия

Путин се натъкна на неочаквани проблеми със съюзниците в Централна Азия

Свят

|
Пон, 25 Юли 2022г. 17:53ч.
Путин се натъкна на неочаквани проблеми със съюзниците в Централна Азия

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев бе тържествено посрещнат в Анкара от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. ЕПА/БГНЕС

След руската инвазия в Украйна, Казахстан – единствената държава в Централна Азия, която граничи с Русия, реши да преразгледа отношенията си с Москва и започна да търси съюзници в САЩ, Турция и Китай, пише американският в. "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на действащи и бивши казахстански чиновници, политици и анализатори.

Дълги години между Русия и Китай съществуваше негласно "разделение на труда" в Казахстан: Москва отговаряше за сигурността, а Пекин се занимаваше с икономическото развитие. От началото на войната в Украйна ситуацията започна да се променя.

В края на април министърът на националната отбрана на Китай Вей Фънхъ посети Казахстан, където се срещна с президента Касъм-Жомарт Токаев. Двамата се договориха да укрепят военното сътрудничество.

Казахстан освен това се опита да установи по-тесни връзки с Турция, която е член на НАТО. В началото на май месец Токаев посети Анкара, където бе подписано споразумение за съвместно производство на военни дронове в Казахстан.

Започвайки от април, в Казахстан пристигнаха няколко американски представители, а през юни страната посети новият началник на Централното командване на САЩ ген. Ерик Кърила.

През април Казахстан увеличи своя бюджет за отбрана до 441 млрд.тенге (около 915 млн. долара). Високопоставен представител е казал пред "Уолстрийт джърнал", че част от този бюджет е предвиден за увеличение на военните резерви на страната. Източникът твърди, че Казахстан е извлякъл уроци от ожесточената съпротива на Украйна и трябва да реформира армията си така, че тя да бъде готова за хибридна война, в хода на която освен бойни атаки, се предприемат кибератаки, дезинформация и намеса в изборите.

В момента някои западни анализатори са мнение, че руската армия вече не е опасен противник, но високопоставен представител в една от централноазитските страни казва, че страхът от амбициите на Русия расте. По думите му, едно е когато Русия е заета да потиска Украйна и Източна Европа, но ако не е Украйна, "ние ли сме следващите?"

Казахстан, както и други страни в Централна Азия, граничещи с Русия, запазиха неутралитет по отношение на войната в Украйна. Казахстан поддържа деликатен баланс: митингите против войната в Украйна бяха забранени, но също така бе забранено публично да се демонстрира знакът Z - един от символите на руската агресия.

На 17 юни президентът на Казахстан говори пред икономическия форум в Санкт Петербург, където заяви в присъствието на руския президент Владимир Путин, че самопровъзгласилите се Луганска и Донецка "народни републики" са квазидържавни територии и Казахстан не ги признава.

Освен това Казахстан започна да се готви да подкрепи някои от западните санкции срещу Русия. В началото на юли финансовото министерство на страната публикува за обществено обсъждане проект, забраняващ доставянето в Русия и Беларус на стоки, включени в санкционните списъци. На 6 юли говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че за момента няма никакво решение, а "нашите правителства са в постоянен контакт". Досега не е съобщено нищо за приемането на документа.

mediapool.bg