Кламер БГ - Новини: Протестите в Иран заради смъртта на младата Амини се разрастват. Властите блокират интернет

Протестите в Иран заради смъртта на младата Амини се разрастват. Властите блокират интернет

Свят

|
Пет, 23 Септ 2022г. 00:12ч.
Протестите в Иран заради смъртта на младата Амини се разрастват. Властите блокират интернет

Техеран. Сблъсъци между полицията и протестиращите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти наложиха ограничения върху интернет, включително блокирайки достъпа до Instagram и WhatsApp в опит да прекратят разрастващото се протестно движение, организирано чрез социалните мрежи след смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция на страната.

Засега няма признаци за успокояване на протестите, започнали на 16 септември, когато 22-годишната кюрдистанка Махса Амини, задържана от полицията за неправилно носене на хиджаб, почина в ареста. В четвъртък протестиращите подпалиха полицейски управления и автомобили в няколко градове.

Бунтът срещу режима се организира в кибер пространството, където видеа на жени, които палят своите хиджаби, набраха невероятна популярност. Други жени публикуват емоционални видеа с хаштаг #Mahsa_Amini, на които се вижда как режат косите си.

Най-малко 31 души са убити в Иран от началото на протестите, потушени със сила от органите на реда.

Махса Амини почина след нейното задържане от нравствената полиция заради предполагаемо нарушение на правилата за забулване в Иран, предаде Франс прес, като се позова на базираната в Осло неправителствена организация "Хюман райтс Иран". Младата жена изпадна в кома в ареста на 15 септември и властите казаха, че ще започнат разследване за причините за смъртта.

"Иранският народ излезе на улиците, за да се бори за фундаменталните си права и за своето човешко достойнство и правителството отговори на тези мирни протести с куршуми", заяви директорът на неправителствената организация Махмуд Амири-Могхадам.

Същевременно Корпусът на гвардейците на Ислямската революция призова съдебните власти на страната да преследват всеки, който разпространява фалшиви новини и слухове относно младата жена, чиято смърт породи протестите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес в изявление Гвардейският корпус изразява симпатия със близките на починалата Махса Амини. В същото съобщение обаче гвардейците казват, че са поискали от съдебните власти да идентифицират всеки, който разпространява фалшиви новини и слухове в социалните медии и по улицата относно смъртта на жената, които застрашават психологическата сигурност на обществото. Гвардейците допълват, че са поискали от съдебните власти да действат решително спрямо такива хора.

Махса Амини, която беше на 22 години, беше на посещение в Техеран със семейството си, когато бе арестувана от нравствената полиция на 13 септември заради, както тя казва неподходящо облекло, което е носела младата жена. Тя е изпаднала в кома, докато е била в ареста и е починала в болница след три дни прекарани в кома.

Полицията казва, че младата жена внезапно е получила кардиологични проблеми, докато е била в ареста. Държавната телевизия показа кадри, на които се вижда зала в комисариат, в който има много жени. Едната от тях, представена като Махса, става, за да разговаря със следователка и после рухва на земята.

Махса бе погребана миналата събота в родния си град Сагхез в Кюрдистан. След погребението започна протест, който бе разпръснат от силите на реда със сълзотворен газ. Последва вълна от протести в цялата страна

и гневни реакции по повод смъртта на жената в социалните мрежи.

Иранските държавни медии съобщиха, че към 21 септември уличните протести са обхванали 15 градове, като полицията използва сълзотворен газ и предприема масови арести, за да разпръсне тълпите.

Протестиращите замерят с камъни силите на реда, палят полицейски коли, контейнери и скандират антиправителствени лозунги, съобщи иранската информационна агенция.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси разпореди започване на разследване. Според близките на Махса тя е била откарана късно в болницата. Полицията твърди, че това не е вярно.

Трагедията придоби такива размери, че дори аятолах Али Хаменей посети дома на момичето.

Съдебни патолози казаха днес, че проверката за причините за смъртта на младата жена може да отнемат три седмици.

Амнести интернешънъл съобщи, че има данни за смъртта на осем човека – шестима мъже, една жена и дете – четирима от тях са били застреляни от близко разстояние от силите за сигурност.

Настоящите протести са може би най-сериозните в Иран от ноември 2019 г., когато хората се разбунтуваха заради поскъпването на горивата.

САЩ обявиха на 22 септември, че налага икономически санкции на иранската нравствена полиция и на няколко отговорни лица в иранските служби за сигурност заради насилието над демонстранти, както и заради съдбата на младата Махса Амини, починала след арест от нравствената полиция, предадоха световните агенции.

"Санкциите показват ясния ангажимент на администрацията на Джо Байдън и на Камала Харис в защита на човешките права и на правата на жените в Иран и по света", се казва в изявление на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън относно въведените икономически санкции.

Брюксел, Вашингтон, Лондон и Париж осъдиха смъртта на младата жена.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

mediapool.bg