Кламер БГ - Новини: Примирието между Израел и Хамас официално влезе в сила

Примирието между Израел и Хамас официално влезе в сила

Свят

|
Пет, 21 Май 2021г. 14:52ч.
Примирието между Израел и Хамас официално влезе в сила

Примирието между Израел и Хамас официално влезе в сила

Спирането на бойните действия между Израел и управляващото в ивицата Газа ислямистко движение Хамас влезе официално в сила в 2,00 ч. местно (и българско) време тази сутрин.

В ивицата Газа отекнаха изстрели, с които жителите дадоха израз на радостта си, а в Израел не се чуват сирените, предупреждаващи за ракетен обстрел, предават журналисти на АФП.

Световните лидери приветстваха прекратяването на огъня и обещаха да помогнат за възстановяването на ивицата Газа след израелските бомбардировки, отнели живота на над 230 човека, и палестинските ракетни нападения, взели 12 жертви в Израел,

Малцина анализатори обаче смятат, че в близко бъдеще ще има напредък към решаване на основните въпроси в израелско-палестинския конфликт, отбелязва британският в. "Гардиън".

Както Израел, така и палестинските бойци в Газа се стремят да представят развитието на ситуацията като победа за себе си. А като цяло положението не се е променило. Хамас продължава да управлява ивицата Газа, над която Израел не престава да поддържа блокада, посочва в анализа си вестникът.

Примирието между Израел и Хамас беше постигнато, след като САЩ засилиха натиска върху израелците да спрат бомбардировките над Газа. Експерти обаче предупреждават, че споразуменията за прекратяване на огъня са несигурно нещо - те могат да са крехки и краткотрайни, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Предишните сделки между Израел и Хамас често са се проваляли. Но примирията могат да предоставят периоди на спокойствие, които да дадат време за договаряне на по-дългосрочно споразумение. Те също така дават възможност на мирното население да се прегрупира и позволяват на разселените хора да се върнат по домовете си. Досега обаче остават нерешени по-големите предизвикателства - като по-цялостно възстановяване на Газа и подобряване на отношенията между Израел, Хамас и Фатах, коментира американското издание.

Жителите на ивицата Газа празнуват "победа"

Стотици палестинци в ивицата Газа излязоха тази нощ по улиците, за да отпразнуват "победата си" в започналите на 10 май въоръжени сблъсъци с израелската армия. Както съобщи палестинското радио "Саут Ал Акса", след влизането в сила тази нощ на примирието между Израел и палестинските радикални групировки в ивицата Газа започнаха масови шествия, пеша и с автомобили, участниците в които развяваха палестински знамена.

Що построим отново къщите, разрушени от окупаторите, ще върнем усмивките на лицата на ранените. Обещаваме на всеки мъченик, да продължим пътя му, обърна се към участниците в шествията заместник-ръководителя на политическото бюро на Хамас, Халил Ал Хая.

Сега се празнува във всички градове на Палестина - и на Западния бряг, и в Газа, и в Ерусалим, защото това е наша обща победа, резултат от общите ни усилия, добави той.

Успяхме да унизим врага и неговата армия, чието ръководство се хвалеше с убийството на деца и разрушаването на жилищни сгради, каза Абу Обейда, говорител на въоръженото крило на Хамас - Бригадите "Изедин ал Касам".

Нетаняху: Израелската операция в Газа е изключителен успех

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като "изключителен успех" офанзивата на израелската армия срещу палестинските въоръжени групировки в ивицата Газа, включително Хамас, предаде Франс прес.

"Постигнахме целите си, това е изключителен успех", заяви Нетаняху пред медии в щаба на армията в Тел Авив след влизането в сила на споразумение за спиране на огъня.

Нетаняху предупреди, че Израел няма да допусне нови ракетни нападения. "Ако Хамас мисли, че ще толерираме изстрелване на малък брой ракети, бърка", подчерта премиерът и обеща, че ще отговори "с още по-голяма сила на всички прояви на агресия срещу израелските населените места около Газа или всяка друга част на Израел".

Никоя от страните в конфликта не е спечелила стратегическа победа

Израел казва, че мрежата от тунели на Хамас е разрушена и че групировката е загубила голям брой военни командири. За известно време Хамас може да няма възможност да започне нова голяма война срещу Израел, който понесе по-ограничен брой жертви благодарение на системата си за противоракетна отбрана "Железен купол".

Групировката обаче нанесе удар върху израелската демокрация, като показа, че може да разпали етническо насилие между араби и евреи в Израел. Същевременно радикалните ислямисти видяха как намалява подкрепата на демократите в САЩ за Израел, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Израел смята Хамас за сериозна, но не и ексистенциална заплаха, затова взема премерени решения да не използва цялата си сила. Три войни са научили израелските управляващи, че навлизането в Газа със сухопътни войски води до гибелта на млади войници, а това не се приема никак добре от обществеността. Сегашната операция, вместо решителен удар, беше продължаване на подхода, включващ ограничаване на способността на Хамас да увеличава оръжейния си арсенал и спечелване на военно предимство чрез нападения срещу групировката на всеки няколко години, пише "Гардиън".

Същевременно в Израел се повдигат сериозни въпроси дали министър-председателят Бенямин Нетаняху няма лични мотиви за продължителната военна операция. Изострянето на напрежението между израелците и палестинците стана в момент, когато израелският премиер се изправи пред значителна заплаха за своето управление, след като не успя да състави коалиционно правителство. Освен това насилието отклонява вниманието от съдебния процес за корупция срещу Нетаняху. Конфликтът също така се разглежда като начин за Хамас да изтласка настрана политическите си съперници в Палестинската автономна власт, ръководена от президента Махмуд Абас, който е от движението Фатах и е критикуван за сътрудничество с Израел, коментира "Гардиън".

Светът приветства примирието

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото снощи примирие между Израел и бойците от палестинското движение Хамас и заяви, че САЩ ще окажат на Газа хуманитарна помощ, предаде Ройтерс. В кратко изявление от Белия дом президентът каза също, че САЩ ще попълнят запасите на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", помогнала за неутрализиране на изстрелваните от Хамас ракети.

Байдън определи примирието в Газа като реална възможност за напредване към мира и изказа искрената си признателност към Египет за посредническата му роля в преговорите, посочва Франс прес. "Искам да изразя признателността си към президента Ас Сиси и египетските висши представители, които изиграха ключова роля", подчерта Байдън.

"Убеден съм, че палестинците и израелците заслужават еднакво да живеят в сигурност и да се радват на еднаква свобода, просперитет и демокрация. Моето правителство ще продължи да води дискретната си и неуморна дипломация за постигането на тази цел. Убеден съм, че имаме реална възможност за напредък и се ангажирам да работя в тази посока", каза президентът.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, предаде Ройтерс. "Призовавам и двете страни да консолидират постигнатото и да стабилизират ситуацията в дългосрочен план. Единствено политическо решение ще донесе траен мир и сигурност на всички", написа в Туитър Фон дер Лайен.

Берлин приветства днес влязлото в сила примирие, но призова за действия срещу "дълбоките причини на конфликта", предаде Франс прес. "Добре е, че настава примирие" и че "няма повече жертви", отбеляза в Туитър германският външен министър Хайко Маас, току-що завърнал се от посещение в Израел и палестинските територии. Той изрази "голяма благодарност на Египет за неговото посредничество" и прикани за "действия срещу дълбоките причини на конфликта" с оглед "да се намери решение" за Близкия изток.

Москва посреща с дълбоко задоволство въвеждането на режим на спиране на огъня в зоната на палестинско-израелския конфликт, заяви днес на брифинг говорителката на руската дипломация Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Ливанското движение Хизбула приветства днес "историческата победа" на палестинските групировки в Газа, предаде Франс прес.

"Хизбула приветства героичния палестински народ и доблестната му съпротива по случай спечелената историческа победа (. . .) срещу ционисткия враг", посочи в комюнике въоръженото шиитско движение, влиятелно в ливанската политика, но смятано за терористична групировка от Израел и САЩ.

mediapool.bg