Кламер БГ - Новини: Президентът на САЩ отменя всички федерални присъди за притежание на марихуана

Президентът на САЩ отменя всички федерални присъди за притежание на марихуана

Свят

|
Пет, 07 Окт 2022г. 10:04ч.
Президентът на САЩ отменя всички федерални присъди за притежание на марихуана

Президентът на САЩ отменя всички федерални присъди за притежание на марихуана

Американският президент Джо Байдън предприе изпълнителни действия за промяна в политиката на САЩ по отношение на марихуаната, като отменя всички действащи федерални присъди за обикновено притежание на марихуана, предаде Ройтерс.

"Хиляди хора имат федерални присъди за притежание на марихуана и в резултат на това може да им бъде отказана работа, жилище или възможности за образование. Моите действия ще помогнат за облекчаване на косвените последици, произтичащи от тези присъди", посочи в изявление президентът.

"Да не говорим за расовото неравенство, свързано с това кой понася последствията. Макар белите, чернокожите и другите цветнокожи хора да употребяват марихуана в еднаква степен, чернокожите и другите цветнокожи хора са арестувани, преследвани и осъждани в непропорционална степен", допълни той, цитиран от ДПА.

Действията на Байдън изпълняват обещание от предизборната му кампания и вероятно ще зарадват членовете на неговата лявоориентирана политическа база преди междинните избори през ноември, на които съпартийците на демократа Байдън ще се борят да запазят контрола си върху Камарата на представителите и Сената.

Байдън каза, че е наредил на главния прокурор Мерик Гарланд да разработи административна процедура за издаване на удостоверения за помилване на онези, които отговарят на условията.

Президентът призова губернаторите на щатите да последват примера му.

"Точно както никой не трябва да попада във федерален затвор само защото притежава марихуана, никой не трябва да бъде в местен или щатски затвор по такава причина", каза той.

Байдън заяви, че е поискал от федералните служби да започнат процедура за преразглеждане на начина, по който марихуаната е класифицирана във федералното законодателство. Понастоящем тя е в една и съща група с хероина и Ел Ес Ди (LSD), и в по-висока група от фентанила и метамфетамините, каза той.

"И все пак, дори федералните и щатските регулации за марихуаната да се променят, значителните ограничения върху трафика, маркетинга и продажбите на непълнолетни трябва да останат в сила", каза Байдън.

"Животът на твърде много хора беше прекършен заради неправилния ни подход към марихуаната. Време е да поправим тези грешки", посочи той.

mediapool.bg