Кламер БГ - Новини: Президентите на САЩ и Китай ще имат виртуална среща преди края на годината

Президентите на САЩ и Китай ще имат виртуална среща преди края на годината

Свят

|
Четв, 07 Окт 2021г. 12:09ч.
Президентите на САЩ и Китай ще имат виртуална среща преди края на годината

Джо Байдън и Си Цзинпин

Съединените щати и Китай са постигнали принципно съгласие за виртуална среща между президентите им преди края на годината. Това съобщи високопоставен представител на американското правителство след вчерашните двустранни преговори на високо равнище, предаде Ройтерс.

Разговорите между съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и китайския висш политик и дипломат Ян Цзечъ бяха проведени при закрити врата в хотел до летището в швейцарския град Цюрих.

И Пекин, и Вашингтон казаха, че продължилата 6 часа среща е била конструктивна и откровена.

"От днешните разговори имаме принципно споразумение за виртуална двустранна среща преди края на годината", каза пред журналисти американският официален представител.

Според съобщението на Белия дом съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан е изтъкнал пред високопоставения китайски съветник по външна политика Ян Цзечъ необходимостта да се запазят отворени линиите за контакти между Вашингтон и Пекин. Същевременно той е изразил загриженост по повод военните провокации напоследък на Пекин спрямо Тайван, нарушенията на човешките права на етнически малцинства и опитите на Китай да смаже движението за демокрация в Хонконг.

Срещата между Съливан и Ян при закрити врата в хотел до летището в Цюрих беше замислена като продължение на телефонния разговор през септември между Байдън и Си, в който американският президент посочи необходимостта от определяне на ясни параметри в съперничеството между САЩ и Китай, са казва още в съобщението на Белия дом.

Британският "Гардиън" коментира, че отиването на Съливан на тази среща е продължение на засилващи се контакти между Вашингтон и Пекин с оглед на това, че Байдън иска да бъдат създадени предпазни механизми за урегулиране на напрежението в двустранните отношения на фона на все по-нарастващото съперничество между двете сили. Преди това имаше спекулации, че двамата ще се срещнат на форума на Г-20 в Италия този месец, но Си не е напускал Китай от началото на пандемията миналата година, посочва "Гардиън".

"Ню Йорк таймс" определя решението за провеждане на виртуална среща като признание, че фактът, че вече почти година след встъпването на президента на САЩ в длъжност не е имало нито една официална среща между лидерите на двете най-големи световни икономики, крие опасности.

"Файненшъл таймс" отбелязва по темата, че от друга страна, решението за виртуалната среща на върха е първи знак за подобряване на отношенията след встъпването в длъжност на новото правителство във Вашингтон.

mediapool.bg