Кламер БГ - Новини: Почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо

Почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо

Свят

|
Пон, 06 Септ 2021г. 19:26ч.
Почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо

Почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо

На 88-годишна възраст почина Жан-Пол Белмондо, един от най-известните френски актьори в света, съобщи АФП, позовавайки се на информация от неговия адвокат. Белмондо ще остане в историята като един от най-любимите и популярни френски актьори.

"Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокат Мишел Годест пред АФП.

Преди сцената

Жан-Пол Белмондо е роден на 9 април в парижкото предградие Ньой-сюр Сен в семейството на скулптура Пол Белмондо и художничката Сара Мадлен Рейно-Ричард. В ранните си младежки години той се увлича от футбол и от бокс, като участва в девет любителски състезания. На 19-годишна възраст става шампион на Париж по бокс в полусредна категория и член на националния отбор на Франция, което го накарало да се замисли за професионална кариера на боксьор.

Все пак Белмондо решава да постъпи в актьорския факултет на Парижката консерватория за драматично изкуство, която завършва през 1952 година. По-голямата част от преподавателите му отчитали таланта на младия човек, но все пак били на мнение, че заради външността си едва ли ще стане успешен актьор.

Дебютът в киното

В киното Белмондо дебютира през 1956 г. в късометражния филм "Молиер". През 1960 г. получава ролята на младия престъпник Мишел Поакар във филма на Жан-Люк Годар "До последен дъх", който го превръща в култова фигура на френската "нова вълна" в киното, а филмът влиза в историята на световното кино. Впечатляващи са ролите му в "Крадецът" на Луи Мал, "Сирената от Мисисипи" на Франсоа Трюфо и много други.

Белмондо е играл в над 100 филма и има над 40 роли в театъра. За него режисьорът Жан-Пиер Мелвил твърди, че е най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип.

През 2001 г. актьорът прекарва инсулт и дълго време не може да се движи и да говори. Връща се в киното едва през 2008 г., когато изпълнява ролята на бездомника в римейка "Човекът и неговото куче". За периода на снимките Белмондо споделя, че е бил "щастлив, както никога".

През февруари 2015 г. Жан-Пол Белмондо обявява края на кариерата си в киното, но през август 2018 г. заяви, че е готов отново да се върне към работата.

Наградите

За професионалната си дейност Белмондо е награден с високите награди на Франция - Орден за заслуги в областта на изкуството и литературата (Кавалер - 1989, Командор - 1994, Велик офицер - 2017) и Орден на Почетния легион (Командор, 2007; велик офицер, 2019). Той е и командор на Ордена на литературата и изкуството - най -високата награда на френското министерство на културата (2006).

Белмондо е носител на Почетната златна палма на филмовия фестивал в Кан (2011) и наградата "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция за приноса си към световното кино (2016).

mediapool.bg