Кламер БГ - Новини: Останките от китайската ракета носител паднаха край Малдивите

Останките от китайската ракета носител паднаха край Малдивите

Свят

|
Нед, 09 Май 2021г. 10:34ч.
Останките от китайската ракета носител паднаха край Малдивите

Останките от най-голямата китайска ракета, която се връщаше неконтролирано към Земята след изстрелването в орбита на модул на китайската космическа станция, са паднали в ранните часове на неделя в Индийския океан, предаде Ройтерс.

Части от ракетата носител "Чанчжън 5В" са влезли в атмосферата в 10:24 часа пекинско време (05:24 часа българско) и са паднали между Индия и Шри Ланка, съобщиха китайските власти и това бе потвърдено от американското космическо командване.

Дадените координати сочат точка западно от Малдивите.

Ден по-рано се разпалиха спекулации къде ще падне 18-тонният обект – дали ще е в океана или на суша.

По-голямата част от компонентите на ракетата са се разрушили при навлизането на земната атмосфера.

Китайските власти заявиха, че неконтролираното завръщане на сегмента от "Чанчжън 5В", която на 29 април изведе в орбита първия модул от космическата станция, не представлява големи рискове.

Организацията Спейс-Трек, която използва военни данни на САЩ, също потвърди навлизането й в атмосферата.

"Всички, които следят завръщането на "Чанчжън 5В", могат да се отдъхнат. Ракетата падна", написа в Туитър Спейс-Трек, която насърчава безопасността на космическите полети, защитата на космическата среда и мирното използване на космоса в световен мащаб.

Падането на сегмента потвърждава прогнозите на някои експерти, според които шансът е бил голям той да потъне в морето, защото 70 процента от планетата са покрити от вода, отбелязва АФП.

При все това неконтролираното завръщане на обект с такъв размер предизвика опасения за щети и евентуални жертви въпреки слабата статистическа вероятност.

mediapool.bg