Кламер БГ - Новини: Най-малко 1000 са жертвите при земетресение в Афганистан

Най-малко 1000 са жертвите при земетресение в Афганистан

Свят

|
Ср, 22 Юни 2022г. 16:46ч.
Най-малко 1000 са жертвите при земетресение в Афганистан

Сн. ЕПА/БГНЕС

Най-малко 1000 души са загинали при мощното земетресение, разтърсило тази нощ югоизточната част на Афганистан, предадоха световните агенции, като се позоваха на високопоставен представител на една от засегнатите от труса афганистански провинции - Пактика.

"Жертвите само в Пактика са около 1000 и тази цифра може да нарасне. Хората копаят гробове след гробове", заяви ръководителят на отдела за информация и култура на провинция Пактика Мохамад Амин Хузайфа. Той каза, че ранените са около 1500 души, и то само в Пактика.

Земетресението представлява огромно предизвикателство за талибанските управници на Афганистан. Спасителни екипи бяха пратени в засегнатите от труса райони. Но реакцията на властите ще бъде усложнена заради това, че много международни хуманитарни агенции напуснаха Афганистан, след като талибаните поеха властта миналото лято.

Това е най-смъртоносното земетресение в Афганистан от две десетилетия насам.

Земетресението с магнитуд 5,9 е станало на дълбочина 10 км около 01:30 ч. днес, съвсем близо до границата с Пакистан, посочи Геоложкият институт на САЩ, цитиран от Франс прес.

По негови данни е имало и втори трус с магнитуд 4,5 почти на същото място и по същото време.

Трусът е с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - главния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан, информира по-рано Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Повечето от потвърдените жертви са в граничещата с Пакистан афганистанска провинция Пактика. Съобщения за загинали има също в Хост и друга източна провинция - Нангархар. Земетресението е било усетено в столицата Кабул, също в Пакистан и Индия.

Спасителните служби в Афганистан отдавна изпитват недостиг на персонал и ресурси, тъй че са непригодни самостоятелно да се справят с голямо природно бедствие, коментира АФП.

90 къщи са разрушени в Пактика. Смята се, че десетки хора остават под руините, написа в Туитър генералният директор на агенция Бахтар Абдул Уахид Раян, цитиран от Асошиейтед прес.

Мнозина от ранените в Пактика са откарани в болници с линейки и хеликоптери, посочи местният племенен вожд Якуб Манзор.

"Пазарите затвориха и хората се спуснаха (да помагат) към пострадалите райони", каза той по телефона за АФП.

Международната общност до голяма степен прекрати контактите си с Афганистан, откакто талибаните взеха властта в страната през август миналата година. Това вероятно ще усложни подпомагането на пострадалите от земетресението, отбелязва АП.

Папа Франциск изрази съчувствие към ранените и пострадалите от земетресението. "И специално се моля за изгубилите живота си и за семействата им", заяви той в края на седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър".

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф каза, че е "дълбоко наскърбен" от трагедията, и добави, че властите на страната полагат усилия да подпомогнат афганистанските.

"ЕС следи ситуацията (. . .) и поддържа готовност да координира и достави спешна помощ", заяви в Туитър специалният пратеник на общността в Афганистан Томас Никласън.

ООН също отбеляза, че проучва нуждата от помощ.

mediapool.bg