Кламер БГ - Новини: Най-малко 82 са вече жертвите на репресиите в иранския град Захедан

Най-малко 82 са вече жертвите на репресиите в иранския град Захедан

Свят

|
Пет, 07 Окт 2022г. 10:20ч.
Най-малко 82 са вече жертвите на репресиите в иранския град Захедан

Най-малко 82 са вече жертвите на репресиите в иранския град Захедан

Най-малко 82 са жертвите от потушаването на протести в иранския град Захедан от петък насам, предаде Франс прес, като се позова на информация от неправителствената организация "Амнести интернешънъл".

"Иранските сили за сигурност са убили най-малко 66 души, между които и деца, и са ранили стотици други, след като са открили огън с бойни патрони, стреляли са с оловни сачми и са използвали сълзотворен газ по протестиращи, преминаващи и вярващи", при протестите от 30 септември насамв града в югоизточната иранска провинция Систан и Белуджистан, съобщават от организацията.

Оттогава, по данните на "Амнести интернешънъл", "още 16 души са били убити в отделни инциденти в Захедан при репресиите над протестите".

"Събраните доказателства от участници, разказите на семействата на жертвите и на очевидци, снимковият и видеоматериалът от протестите - всичко подсказва, че истинският брой на жертвите в Захедан вероятно е по-голям", допълват от организацията, като споменават и за смъртта на три деца.

"Повечето убити са застреляни в главата, сърцето, врата и торса, което показва ясно намерение за убийство или тежко раняване", отбелязва "Амнести интернешънъл".

Според неправителствената организация "Иран хюман райтс" причината за протестите са обвинения срещу полицейски началник от пристанищния град Чахбехар в същата провинция, че е изнасилил 15-годишно момиче от сунитското малцинство балуджи. Обвинението беше отправено миналия месец от водещия на петъчната молитва в град Раск, на юг от Захедан, и провокира протести, които се разпростряха и до главния град на провинцията.

Медии близки до властта в Иран описаха сблъсъците в Захедан като терористичен случай, насочен срещу полицейски пост и довел до смъртта на пет члена на Иранската революционна гвардия, идеологическата армия на Ислямската република.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси нареди в четвъртък да започне разследване на изблиците на насилие в Захедан.

"След неотдавнашните събития в Захедан и по заповед на президента, министърът вътрешните работи Ахмад Вахиди пристигна на място за задълбочено разследване на повода и причините", се казва в съобщение на иранското президентство.

Сблъсъците избухват в и без това напрегната обстановка. Цялата страна е разтърсена през последните две седмици от протестна вълна след смъртта на Махса Амини - 22-годишна жена от кюрдски произход. Тя е задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неспазването на стриктните правила за облекло на жените и след това убита.

САЩ налагат санкции на 7 висши ирански представители

Междувременно САЩ обявиха, че налагат икономически санкции на 7 високопоставени представители на иранския режим заради ролята им в довелото до жертви смазване на протестите в Иран, предизвикани от смъртта на Махса Амини, съобщи Франс прес.

Сред санкционираните са вътрешният министър Ахмад Вахиди - "ключов инструмент на режима в репресиите", както и министърът на комуникациите Иса Зарепур - "отговорен за срамния опит за блокиране на интернет", се посочва в прессъобщение на американското министерство на финансите.

Висши служители на службите за сигурност също са обект на санкциите, които включват замразяване на активите им в САЩ и усложняват достъпа им до международната финансова система.

"САЩ осъждат блокирането на интернет от страна на иранското правителство и насилственото потушаване на мирни протести и няма да се поколебаят да предприемат действия срещу онези, които насочват и подкрепят тези действия", заявява заместник-министърът на финансите Брайън Нелсън, цитиран в прессъобщението.

Вашингтон вече обяви на 22 септември серия от санкции срещу иранската нравствена полиция и няколко служители на силите за сигурност.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че нови санкции ще бъдат предприети в рамките на седмицата. Техеран отправи критики срещу неговото "лицемерие", припомня АФП.

Най-малко 92 души са били убити в Иран от началото на протестите, сочат данните на базираната в Осло неправителствена организация "Иран хюман райтс". Властите съобщават за около 60 загинали, включително 12 членове на силите за сигурност.

Според властите само в провинция Техеран са били арестувани повече от хиляда души, от които над 620 са освободени.

mediapool.bg