Кламер БГ - Новини: Путин на 70: Двудневни молитви от народа и трактор от Лукашенко

Путин на 70: Двудневни молитви от народа и трактор от Лукашенко

Свят

|
Пет, 07 Окт 2022г. 17:46ч.
Путин на 70: Двудневни молитви от народа и трактор от Лукашенко

Путин на 70: Двудневни молитви от народа и трактор от Лукашенко

Руският патриарх Кирил призова за двудневни молитви за здравето на президента на страната Владимир Путин. Поводът е днешният 70-и рожден ден на държавния глава.

Патриархът е изпратил циркулярно писмо за изпълнение до всички епархии в Московска патриаршия, съобщи БГНЕС.

Днес молитвите трябва да бъдат заради рождения ден, но те трябвало да продължат и утре - 8 октомври, когато се празнува св. Сергий Радонежски.

В писмото на патриарх Кирил свещениците и вярващите се призовават "да се молят усърдно у дома за здравето на руския държавен глава", а в събота "по време на великата ектения на Божествената литургия да се включи специално прошение за здраве и дългоденствие на президента". Литургията също така трябвало да завърши с многолетствие.

Руският президент посрещна лидерите от Общността на независимите държави (ОНД) в Константиновския дворец край Санкт Петербург по повод 70-тия си рожден ден - събитие, целящо да покаже, че Путин не е изолиран въпреки широкоразпространените критики за водената от него война в Украйна, предаде ДПА. Информационна агенция ТАСС пък съобщи, че Путин е получил множество пожелания за здраве от страната и чужбина.

Поздравления пристигнаха от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, беларуския президент Александър Лукашенко, президента на Таджикистан Емомали Рахмон и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Подкрепа от широките народни маси

Ким отбеляза, че Путин е постигнал значими успехи в реализирането на голямата стратегическа цел за изграждането на мощна Русия чрез своята активна дейност, поемайки тежката отговорност на държавен глава в продължение на много години, съобщи ТАСС. Севернокорейският лидер добави, че Путин "се радва на голямо уважение и подкрепа от страна на широките народни маси".

Рамзан Кадиров, който управлява руската Чеченска република, изпрати дълъг видеопоздрав, в който отбеляза, че Путин отдавна играе важна роля за Чеченската република и е помогнал за освобождаването на региона от терора.

"Днес нашият национален лидер, една от най-влиятелните и изключителни личности на нашето време, патриот номер едно в света, президентът на Руската федерация Владимир Владимирович Путин, навършва 70 години!" каза чеченският лидер.

"Путин промени глобалното положение на Русия и принуди света да се съобрази с позицията на нашата велика държава", добави той.

"Докато има Путин, ще има и Русия", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в поздравителното си изявление за рождения ден на руския президент.

Трактор за подарък

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи днес, че ще подари трактор "Беларус" на руския си колега Владимир Путин по случай неговия рожден ден, предаде ТАСС, като се позова на БелТА.

Лукашенко уточни, че тракторът е "най-добрият, ръчно сглобяван" и има множество настройки за извършването на различни работи. "Но аз ще му предложа една настройка - сеялка. Ще сеем пшеница, може би, и още нещо", каза беларуският лидер при пристигането си на неофициалната среща на върха на ОНД в Санкт Петербург. По думите му с такива трактори може да се отглежда жито, което да се праща в Полша и Европа, "за да не гладуват и да не крадат от Украйна жито, а да пращат на бедните страни".

Пред журналистите Лукашенко се похвали, че е пристигнал на срещата с руски автомобил марка "AURUS".

mediapool.bg