Кламер БГ - Новини: Москва потвърди, че преговаря със САЩ за размяна на Бритни Грайнър

Москва потвърди, че преговаря със САЩ за размяна на Бритни Грайнър

Свят

|
Четв, 11 Авг 2022г. 19:34ч.
Москва потвърди, че преговаря със САЩ за размяна на Бритни Грайнър

Москва потвърди, че преговаря със САЩ за размяна на Бритни Грайнър

Русия потвърди в четвъртък за първи път, че вървят преговори между Вашингтон и Москва за размяна на затворници, след като Съединените щати са предложили сделка за освобождаване на звездата от WNBA Бритни Грайнър, която бе осъдена в Москва на девет години затвори заради намерена в багажа й електронна цигара с канабис, и друг американски затворник, Пол Уилан.

Руското външно министерство каза, че преговорите се водят по канал, създаден от президента Байдън и руския президент Владимир Путин след срещата им в Женева през юни миналата година.

Говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев каза в четвъртък, че преговорите за обмен са започнали, след като външният министър Сергей Лавров потвърди миналата седмица, че Русия е склонна да преговаря.

"Дадени са указания на упълномощени структури за провеждане на преговори", каза Нечаев пред журналисти в Москва в четвъртък, съобщиха държавните медии.

Администрацията на Байдън беше подложена на натиск да осигури освобождаването на Грайнър след ареста й на московското международно летище Шереметиево през февруари. Тя носела два патрона за вейп с масло от канабис, съдържащи по-малко от грам от забраненото в Русия вещество.

Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прибегна до необичайната стъпка да обяви открито, че Вашингтон е направил "важно предложение" на Москва, за да върне Грайнър и Уилан вкъщи. Той не навлезе в подробности, но Асошиейтед прес и други медии съобщиха, че САЩ са предложили да освободят Виктор Бут, руски оръжеен търговец с прозвището Търговеца на смърт, изтърпяващ 25-годишна присъда в САЩ.

Русия след това направи насрещно предложение, оценено от САЩ като несериозно, съобщи Белият дом. В случай че до размяна наистина се стигне, не е ясно кой би могъл да бъде вторият руснак при нея.

Бившият морски пехотинец Уелан, на 52 години, консултант по сигурността, арестуван през 2018 г. и осъден за шпионаж през 2020 г., излежава присъда от 16 години затвор. Той твърди, че е натопен, но не бе включен в споразумение за размяна през април, в което друг бивш морски пехотинец, Тревър Рийд, беше разменен с осъдения руски наркотрафикант Константин Ярошенко.

mediapool.bg