Кламер БГ - Новини: Латвия обяви Русия за държава спонсор на тероризма

Латвия обяви Русия за държава спонсор на тероризма

Свят

|
Четв, 11 Авг 2022г. 17:08ч.
Латвия обяви Русия за държава спонсор на тероризма

снимка ЕПА/БГНЕС

Латвийският парламент обяви Русия за "държава спонсор на тероризма" заради инвацията в Украйна. Латвийските депутати призовават западните съюзници да наложат по-тежки санкции на Москва, за да се сложи край на конфликта.

В резолюцията се казва, че "Латвия признава действията на Русия в Украйна като целенасочен геноцид срещу украинския народ". Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба изказа своята благодарен за резолюцията на латвийския парламент.

"Украйна насърчава други държави и организации да последват този примера", написа Кулеба в Туитър.

"Като се има предвид, че в това решение няма никаква фактическа информация, освен животинска ксенофобия, трябва да наречем идеолозите му неонацисти", отговор говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

По същото време Естония обяви, че затваря границите си за руски туристи с шенгенски визи. Решението влиза в сила след седмица. В страната ще имат право да влизат руски граждани, които участват в превоза на стоки и пътници, служителите на руското посолство и членовете на техните семейства, както и хората, които посещават роднини в Естония.

Естонският министър-председател Кая Калас обяви, че решението е жест на подкрепа към украинския президент Володимир Зеленски. Тя призова страните от Шенген да спрат да издават туристически визи на руснаци.

"Посещението на Европа е привилегия, а не човешко право. Въздушният трафик с Русия е спрян. Докато страните от Шенген издават визи, съседите на Русия носят тежестта. Време е да спрем туризма от Русия", написа тя.

В интервю за The Washington Post украинският президент призова западните лидери да забранят достъпа на руснаците да техните страни като наказание за решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна. Кремъл обяви, че "Европа ще трябва да реши дали иска да плати сметките за "капризите" на Зеленски.

mediapool.bg