Кламер БГ - Новини: Канада проучва мистериозна нервна болест

Канада проучва мистериозна нервна болест

Свят

|
Вт, 30 Март 2021г. 16:31ч.
Канада проучва мистериозна нервна болест

Мистериозно неврологично заболяване с тежки симптоми е открито сред десетки пациенти в канадския регион Акадия, съобщава британският вестник "Гардиън", цитиран от БГНЕС. Засегнати са 43 души, които са проявили симптоми като спазми, загуба на памет и халюцинации. При по-тежко засегнатите пациенти има и мускулна атрофия.

Жителите за първи път научиха за изследването миналата седмица, след като провинциалната агенция за обществено здраве поиска от лекарите да бъдат нащрек за симптоми, подобни на болестта на Кройцфелд-Якоб. Засега лекарите не са открили причината за новата болест.

"Нямаме доказателства, които да предполагат, че това е прионна болест (Кройцфелд-Якоб)", каза д-р Алиер Мареро, невролог, ръководещ разследването в Акадия. Прионите са неразтворими във вода белтъци, които взаимодействат с другите белтъци в човешкия организъм и успяват да изменят тяхната структура. Неразтворимите белтъци се натрупват и са способни да разрушат нервната тъкан. Смята се, че човек може да бъде заразен по време на медицински манипулации или да има генетичен дефект, който да води до производството на приони.

Канадските власти са сформирали екип от изследователи, включително федерални учени, които се опитват да разберат дали имат работа с неизвестен досега неврологичен синдром или серия от несвързани, но известни досега заболявания.

Алиер Мареро казва, че пациентите първоначално са се оплаквали от необясними болки, спазми и поведенчески промени - всички симптоми, които лесно могат да бъдат диагностицирани като тревожност или депресия.

В продължение на 18 до 36 месеца те започнали да развиват когнитивен спад, загуба на мускули, лигавене и скърцане със зъби. Редица пациенти също започнали да изпитват плашещи халюцинации, между които усещане, че насекоми пълзят по кожата им.

През 2015 г. е регистриран само един случай, но през 2019 г. има 11 случая и 24 през 2020 г. Петима души са починали от болестта.

"През последните 20 и повече години не сме виждали група резистентни на диагностика неврологични заболявания като това", каза Майкъл Култхарт, ръководител на канадската мрежа за наблюдение на прионна болест.

Повечето случаи са свързани с полуостров Акадия, слабо населен регион в североизточната част на провинцията. Общият брой на случаите в клъстера остава нисък, но Ню Брънзуик има население под 800 000 души. Здравните служители отказаха да разкрият точните места на случаите.

Изследователи търсят и възможна екологична причини за заболяването.

mediapool.bg