Кламер БГ - Новини: Казахстан прекрати възможността за безсрочно пребиваване в страната на руснаци

Казахстан прекрати възможността за безсрочно пребиваване в страната на руснаци

Свят

|
Ср, 18 Ян 2023г. 17:16ч.
Казахстан прекрати възможността за безсрочно пребиваване в страната на руснаци

Казахстан прекрати възможността за безсрочно пребиваване в страната на руснаци

Казахстан вече няма да позволява на руски граждани да пребивават на негова територия безсрочно чрез подновяване на визата си на всеки три месеца, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен указ, публикуван тази седмица.

Правителството в Астана ще забрани практиката от 26 януари и вече ще изисква от руските граждани или гражданите на други страни членки на Евразийския икономически съюз да напускат страната за период от най-малко 90 дни след изтичане на позволения тримесечен срок за пребиваване. Министерството на вътрешните работи, което предложи реформата каза, че тя ще позволи на държавата по-добре да контролира миграцията.

Десетки хиляди руснаци, основно младежи и мъже на средна възраст, се преместиха в Казахстан през изминалата година след като Москва започна първата си мобилизационна кампания от края на Втората световна война, посочва Ройтерс. Повечето хора в Казахстан говорят руски език и страната се превърна в популярен избор за руснаци, бягащи от военна служба. Друг важен фактор за това беше и възможността за де факто безсрочно пребиваване в страната чрез прекосяване през границата на всеки 90 дни.

Страната обаче трудно се справя с наплива на руснаци. Властите в Казахстан казаха, че необичайният приток е допринесъл за инфлацията, която достигна повече от 20% тази година – най-високото ниво от 90-те години на миналия век. Войната в Украйна също обтегна отношенията между Москва и Астана, след като Казахстан отказа да подкрепи Русия и призова за мир.

mediapool.bg