Кламер БГ - Новини: Заев включи албанската "Алтернатива" във властта: На финала е решението с България

Заев включи албанската "Алтернатива" във властта: На финала е решението с България

Свят

|
Нед, 05 Дек 2021г. 19:04ч.
Заев включи албанската "Алтернатива" във властта: На финала е решението с България

Зоран Заев, сн. БГНЕС

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение, ще намерим през 2022 година. Това каза премиерът в оставка на Северна Македония Зоран Заев при подписването на споразумение с албанската партия "Алтернатива" на Африм Гаши за включването й в управляващата коалиция, за да има стабилно парламентарно мнозинство от 64 депутати в 120-местния парламент на Скопие.

"Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съветът по общи въпроси (с България). Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици", каза Зоран Заев, цитиран от БГНЕС в неделя.

Според него "сега е много важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство", което по думите му ще бъде гарантирано с участието на партия "Алтернатива".

"В Македония има стабилно парламентарно мнозинство. Ние сме готови по европейски начин с диалог и взаимно уважение и разбиране да преодолеем проблема и да запазим и надградим нашето приятелство между двете страни и двата народа. Ние сме братски народи”, каза премиерът Заев.

Той заяви още, че "трябва незабавно да започнем преговорите, защото сме изпълнили всички условия: Европеизация веднага, европеизация постоянно. Нашият ангажимент е да работим с пълен капацитет".

"Лично аз смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неизвестност. Те знаят какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя. Точно поради тази причина казвам, че това е най-положителният период за намиране на решение. За мен най-важното нещо в държавата е евроатланвтическата ориентация и това, което сме започнали с България. Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш Не мога да остава нещата така. Много ясно е очертана целта кога това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори напролет и възможността да се намери прозорец за решение на спора между Македония и България е малък", подчерта Заев.

Той отбеляза, че се гордее с решенията, които е взимал през изминалия период. Той вярва, че и "народът е убеден в правотата на това и че това е истинският път за интеграцията на РСМ в ЕС и НАТО".

Според него "оставането му на премиерския пост е въпрос на седмици".

Следващата неделя неговата партия - Социалдемократически съюз, ще избере нов лидер, който ще бъде и новият премиер на страната. Новите промени в правителството ще бъдат направени от следващия мандатоносител, каза още Заев.

Нашият провал или успех е провал и успех за самия ЕС, коментира темата с желанието на Скопие за членство в ЕС и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров.

"Нито една европейска страна поотделно не е достатъчно силна за справяне със съвременните предизвикателства. Единственият начин за справяне с тях е европейският път за обединение на континента, който без този региона на Западните Балкани, ще остане за винаги незавършен и непълен. Северна Македония е приказка за надеждата на този проект. В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не)успех и за самият ЕС, ако ЕС е силата, която дърпа към доброто. Изпълнихме много стриктни условия. Крайно време е да получим справедливо одобрение, ако ЕС е общност на ценности", каза Димитров.

Според него "европейският проект се базира на съвместно изграждане на европейска идентичност основана на ценности, които са в основата на този процес". "Изграждането на идентичност е много важно, защото с нея може много лесно да бъде злоупотребено чрез националистически тенденции, което е срещу националните интереси, както това бе случая със спора за името с Гърция. Европа на ХХІ век трябва да означава състезание на идеи и постижения, които ще подобрят нашия живот и ще гарантират по-добра стартова позиция за бъдещите поколения - да има правов ред, цифровизация, зелена икономика. Не е прилично да предизвикваш съседа си с въпроси, които са дълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е полезно да жертваме нашето бъдеще за миналото и историята", каза още Димитров, цитиран от държавната агенция.

В неделя в Скопие пристигна и специалният пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар, който ще се срещне с президента Стево Пендаровски и други ключови функционери от Република Северна Македония.

mediapool.bg