Кламер БГ - Новини: Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия

Свят

|
Пет, 27 Ян 2023г. 15:00ч.
Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия

Съветът на Европейския съюз реши да удължи с шест месеца, до 31 юли 2023 г., икономическите санкции срещу Руската федерация.

Санкциите бяха въведени през 2014 г. след анексирането на Крим и неизпълнението на Минските споразумения. Те бяха широко разширени от февруари 2022 г. насам, след началото на неоправданата военна агресия на Русия срещу Украйна.

Те се изразяват в ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки. Предвиждат забрана за внос или превоз на суров петрол по море и определени петролни продукти от Русия към ЕС, изключване на редица руски банки от международната система SWIFT и спиране на излъчването на медии, подкрепяни от Кремъл.

Въведени бяха и мерки спрямо множество руски граждани и организации, на които бе наложен запор на имуществото и забрана за пътуване до страни-членки на Съюза.

Съветът на Европейския съюз прие девети пакет санкции срещу Руската федерация в края на миналата година.

В прессъобщението на Съвета се отбелязва, че пред лицето на агресивната война на Русия Европейският съюз застава твърдо на страната на Украйна и нейния народ и непоколебимо подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

mediapool.bg