Кламер БГ - Новини: До 200 евро държавна помощ за закупуване на велосипед в Кипър

До 200 евро държавна помощ за закупуване на велосипед в Кипър

Свят

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 09:12ч.
До 200 евро държавна помощ за закупуване на велосипед в Кипър

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

До 200 евро безвъзмездна помощ за закупуване на велосипед предоставя правителството на Кипър. Заявленията за нея се подават чрез специално създадената за целта електронна платформа, съобщи БНР.

Българите, постоянно живеещи на острова, също могат да кандидатстват за субсидията.

Новата програма е на стойност 570 000 евро и ще се изпълнява две години - до 2023 г.

200 евро е максималният размер на безвъзмездната помощ, която ще получат кандидатите за нов градски, шосеен или планински велосипед, като стойността му не трябва да надвишава 1000 евро.

800 евро е субсидията за велосипед за хора с увреждания при условие, че той струва до 4000 евро.

Според транспортния министър Янис Карусос предложената програма ще предизвика голям интерес и търсенето ще надхвърли очакванията.

Правителството подготвя още два плана - за безвъзмездна помощ за ремонт на велосипеди и за закупуване на електрически велосипеди.

Предвижда се също така да бъде разширена велоинфраструктурата, особено водещата до училища, спортни, търговски и административни центрове. Ще бъдат изградени закрити и безопасни велостанции.

Тези инициативи целят да насърчат използването на велосипеди като алтернативен транспорт в Кипър и са част от развитието в страната на устойчива мобилност, която е сред приоритетите на правителството.

mediapool.bg