Кламер БГ - Новини: Джордж Буш сбърка Украйна с Ирак, заклеймяваки руската инвазия

Джордж Буш сбърка Украйна с Ирак, заклеймяваки руската инвазия

Свят

|
Четв, 19 Май 2022г. 15:07ч.
Джордж Буш сбърка Украйна с Ирак, заклеймяваки руската инвазия

Джордж Буш

Бившият президент на САЩ Джордж Буш погрешка описа инвазията в Ирак като "брутална" и "неоправдана", след което се поправи и каза, че е имал предвид руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Буш направи лапсуса, говорейки вчера на събитие в Далас, на което разкритикува руската политическа система. "Резултатът е липса на отчетност и баланс между отделните клонове на властта в Русия и решението на един човек да започне една напълно неоправдана и брутална инвазия в Ирак", каза Буш. "Имам предвид Украйна", поправи се той. Бившият президент шеговито обвини за грешката напредналата си възраст и публиката избухна в смях.

През 2003 г., когато Буш беше президент, САЩ нахлуха в Ирак под предлог, че там има оръжия за масово унищожаване, които така и не бяха открити. В продължителния конфликт загинаха стотици хиляди души и още много бяха принудени да напуснат домовете си.

Коментарите на Буш бързо се разпространиха в социалните медии и събраха над три милиона преглеждания само в "Туитър", след като видео на речта беше споделено от репортер от "Далас нюз".

Бившият президент на САЩ също така сравни украинския лидер Володимир Зеленски с лидера на Великобритания през Втората световна война Уинстън Чърчил и осъди руския президент Владимир Путин за започната от него през февруари инвазия в Украйна.

mediapool.bg