Кламер БГ - Новини: Губернаторът на Калифорния запазва поста си след референдум

Губернаторът на Калифорния запазва поста си след референдум

Свят

|
Ср, 15 Септ 2021г. 12:48ч.
Губернаторът на Калифорния запазва поста си след референдум

Гавин Нюсъм

Губернаторът демократ на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм стана вторият губернатор в история на САЩ, който остава на поста си след референдум за отстраняването му от длъжност, предаде Асошиейтед прес.

Победа за лагера на демократите на президента Джо Байдън, след като избирателите в Калифорния подкрепиха оставането на губернатора на организиран от неговите критици референдум. По-малко от час след затварянето на бюрата за гласуване, при преброени над 60 процента от бюлетините, повече от две трети от участвалите бяха отговорили с "не" на въпроса дали Нюсъм да бъде отстранен, посочва Франс прес, позовавайки се на телевизии Си Ен Ен и Ен Би Си.

Близо 9 милиона избиратели гласуваха предварително, което даде възможност за бързото огласяване на прогнозни резултати.

Според двете телевизии Нюсъм ще довърши мандата си начело на щата с най-много жители в САЩ, дори гласовете на републиканците да балансират в някаква степен резултатите в близките часове и дни.

Победата "бетонира" позициите на Нюсъм като авторитетна фигура на демократите и гарантира, че щатът ще остане под техен контрол, посочва АП.

"Не" не беше единственото нещо, заявено тази нощ. Искам да поставя ударението върху това, че като щат казахме "Да". Казахме "Да" на науката, казахме "Да" на ваксините и на това да се сложи край на тази пандемия, заяви на пресконференция губернаторът.

Като свидетелство за националното значение на този референдум в щата, равностоен на петата икономическа сила в света, Джо Байдън посети в понеделник Калифорния, за да подкрепи Нюсъм и да увеличи шансовете му за победа в този първи за президента изборен тест, откакто влезе в Белия дом.

Съвсем като Доналд Тръмп повечето кандидати републиканци, надявали се да заемат мястото на губернатора, започнаха да оспорват вота и да твърдят, че има нарушения, още преди процедурата да е приключила - стратегия, вече обичайна за консервативния лагер, посочва АФП..

Сочен за фаворит, в случай че Нюсъм бъде отстранен, радиоводещият Лари Елдър, когото Байдън определи като "клонинг на Доналд Тръмп", създаде сайт, на който прикани своите симпатизанти да сигнализират за всяко нарушение, което са забелязали, за да остане гласуването честно.

Шейсет и девет годишният афроамериканец и ултраконсерватор в крайна сметка призна победата на Нюсъм пред събралите се в Ориндж Каунти свои привърженици, заявявайки: "Признаваме, че изгубихме битката, но със сигурност ще спечелим войната".

mediapool.bg