Кламер БГ - Новини: Израел унищожи сграда с офиси на АП и "Ал Джазира" в Газа

Израел унищожи сграда с офиси на АП и "Ал Джазира" в Газа

Свят

|
Съб, 15 Май 2021г. 19:03ч.
Израел унищожи сграда с офиси на АП и "Ал Джазира" в Газа

Продължава ескалацията на напрежението във военния конфликт между Израел и Палестина. Нови бомбардировки и жертви има в събота в района на ивицата Газа. Световните агенции съобщават за нови поразени цели на групировката Хамас и унищоважане на 13-етажна жилищна сграда при въздушен удар на Израелската армия.

В сградата са се намирали офисите на базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" и американската информационна агенция Асошиейтед прес в ивицата Газа, съобщиха журналисти от Франс прес.

Израелската армия съобщи, че е унищожила офиса на службата за сигурност на Хамас в Газа. Това се казва в съобщение, поместено на страницата ѝ в Туитър в ранните часове днес.

Десет членове на едно семейство са били убити тази сутрин при израелски въздушен удар в западната част на ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позовава на палестинските здравни власти. Осем деца и две жени загинали, когато изстреляна от израелски изтребители ракета разрушила триетажната им къща в бежанския лагер Ал Шати.Саид Алгул, който живее наблизо, казва, че израелски военни самолети са хвърлили най-малко три бомби върху триетажната къща без предварително предупреждение за обитателите им.

Преди това израелец загина, след като ракета, изстреляна от палестински екстремисти от ивицата в Газа, поразила дома му в Израел, съобщиха от полицията и медици. „Актуализация на ракетния удар по Рамат Ган, убит е един човек“, написа в Туитър говорителят на полицията Мики Розенфелд.

Палестинците от Газа са изстреляли над 2300 ракети по Израел от понеделник в отговор на акция на израелската полиция в горещата точка около джамията Ал-Акса в анексирания източен Йерусалим.

Ракетите, повечето от които са насочени към Южен Израел, убиха 10 души, включително дете и войник, има и над 560 ранени.

Египет отвори граничния си пункт с Газа

Египет пък отвори своя граничен пункт Рафах с Газа в събота, за да позволи на 10 линейки да транспортират тежко ранени палестинци при израелски въздушни удари до египетски болници.

Официален представител на границата с Газа заяви, че отварянето на пункта е "изключително", тъй като обикновено е затворен по време на официални празници, включително за празника Рамазан, който тази година се отбелязва от сряда до неделя в Египет.

Египетската здравна система заяви в петък, че празникът е спрян за някои египетски лекари и медицински сестри в подготовка за приемане на "тези, които идват от ивицата Газа".

Граничният пункт Рафах обикновено е отворен в работни дни. Медицински служители в Газа твърдят, че израелските удари от понеделник дасега са убили 139 души, включително 39 деца. Около 950 са ранени.

Ракети, изстреляни от палестински въоръжени групи, убиха девет души в Израел, включително дете и войник.

Въздушните удари са в отговор на действията на палестинското движение Хамас, изстрелващо ракети срещу Израел, след като израелската полиция се нахвърли върху поклонниците палестинци в джамията Ал-Акса. Великият имам на прочутата в Египет джамия и университет Ал-Азхар шейх Ахмед ал-Тайеб късно в петък стартира кампания в социалните медии в подкрепа на палестинския народ. "Спрете убийството", каза той. "Стига вече мълчание и двойни стандарти, ако наистина работим за мир".

Хамас обяви условията за примирие

Междувременно палестинското радикално движение на Хамас е информирало посредниците в преговорите с Израел, че първото изискване за деескалация е прекратяването на огъня, каза ръководителят на политическото бюро на движението извън Палестина Халед Машаал.

"Турция, Катар и Египет полагат усилия за деескалация и спиране на израелските атаки в ивицата Газа и Йерусалим", каза Мешаал пред турския арабския телевизионен канал TRT.

Исканията на Хамас включват изтеглянето на израелските служители по сигурността от джамията "Ал Акса" в Ерусалим, свободен достъп на поклонниците до нея, прекратяването на изселването на жителите на района на Шейх Джара и освобождаването на всички задържани по време на последната ескалация.

"Уведомихме посредниците, че първото изискване е да се прекрати агресията", каза Мешал.

Размяна на ракетни удари от понеделник

От понеделник между Израел и палестинците в ивицата Газа се разменят ракетни удари, които последваха избухването в началото на месеца на безредици пред джамията Ал Акса в Източен Ерусалим, където през последните дни бяха ранени над 700 души.

Израелската операция срещу палестински групировки в ивицата Газа продължава, обяви премиерът на Ицраел Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилването на израелските удари в крайбрежния анклав, при които за няколко дни бяха убити над 100 души. Ракетният обстрел от палестинската територия срещу Израел взе осем жертви.

Това е най-сериозната ескалация на насилието между еврейската държава и палестинските групировки в ивицата Газа от седем години.

"Казах, че ще нанесем сериозни щети на Хамас и други терористични групировки. Те плащат и ще продължат да плащат скъпо. Това още не е приключило", заяви израелският премиер след среща в Министерството на отбранатав петък.

Израел ще удари системата от тунели на Хамас под ивицата Газа "много здраво", закани се Нетаняху, цитиран от ДПА, на фона на продължаващите израелски удари в анклава.

Дипломатически усилия за прекратяване на конфликта

Междувременно в Близкия изток пристигна висш американски дипломат, който ще се срещне и с израелски, и с палестински представители като част от усилия на Вашингтон за намаляване на напрежението в конфликта.

Американското посолство в Ерусалим съобщи в Туитър, че Хади Амър, заместник помощник държавен секретар по Израел и палестинските въпроси, ще изтъкне "необходимостта от работа за установяване на трайно затишие (в конфликта), признавайки правото на Израел да се защитава".

"Израелците и палестинците еднакво заслужават мерки за свобода, сигурност, достойнство и благоденствие", допълни дипломатическата мисия на САЩ.

Дипломатически усилия за прекратяване на насилието има и на други фронтове.ДПА научи от кръгове от сферата на сигурността в Египет, че Израел е отхвърлил предложение на Кайро да посредничи за постигане на примирие.

Египетска делегация, посетила в четвъртък Тел Авив, не е успяла да уреди започване на преговори, казаха източници на ДПА.

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян изрази безпокойство от името на страната си от изострянето на конфликта и призова за незабавни стъпки за прекратяване на огъня и започване на политически диалог, предаде Ройтерс, като се позова на държавната осведомителна агенция на ОАЕ УАМ.

mediapool.bg