Кламер БГ - Новини: Вашингтон обяви нови санкции срещу талибаните

Вашингтон обяви нови санкции срещу талибаните

Свят

|
Четв, 02 Фев 2023г. 08:43ч.
Вашингтон обяви нови санкции срещу талибаните

Вашингтон обяви нови санкции срещу талибаните

Вашингтон обяви нови визови ограничения срещу талибаните в отговор на забраната жените в Афганистан да работят и да се образоват, предаде Франс прес.

В съобщение в сряда ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън каза, че предприема мерки за налагане на допълнителни визови ограничения срещу някои бивши и настоящи талибани, членове на недържавни групи за сигурност и други лица, смятани за отговорни или за съучастници в репресиите срещу жени и момичета в Афганистан.

Откакто се върнаха на власт през август 2021 г., талибаните наложиха сурови ограничения на афганистанките, забраниха им да работят в обществения сектор, да посещават средни училища и университети и да се разхождат в паркове.

В края на декември талибаните забраниха на НПО да работят с афганистански жени, което накара няколко организации да прекратят дейността си.

САЩ ще продължат да работят в координация с държавите съюзници, за да накарат талибаните да разберат, че техните действия ще имат значими последици и ще затворят пътя към подобряване на отношенията им с международната общност, добави още Блинкън.

mediapool.bg