Кламер БГ - Новини: В Босфора пусна котва американски ескадрен миноносец

В Босфора пусна котва американски ескадрен миноносец

Свят

|
Пет, 03 Фев 2023г. 18:16ч.
В Босфора пусна котва американски ескадрен миноносец

В Босфора пусна котва американски ескадрен миноносец

В Босфора пусна котва американският ескадрен миноносец "Нитце" с управляеми ракети клас "Арли Бърк" в рамките на планирана мисия, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Ескадрен миноносец "Нитце" е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Х. У. Буш", действащ в зоната на действие на Шести флот на САЩ в защита на интересите на САЩ, съюзниците и партньорите.

В изявление пред медиите вътре в кораба, чието пристанище е Норфолк, Вирджиния, американският посланик в Турция Джеф Флейк определи пристигането на "Нитце" като чудесна демонстрация на партньорството, което САЩ имат с Турция. "Тези велики съюзници от НАТО - САЩ и Турция", каза той.

Командирът Кейти Джейкъбсън също изрази радостта си да бъде в Истанбул, като нарече Турция "много ценен съюзник и морски партньор на НАТО".

Представяйки кораба, лейтенант Джон Томпсън каза, че "Нитце" може да изпълнява противовъздушни, надводни и подводни военни действия.

За последно корабът е участвал в активна битка през 2016 г. в Йеменската гражданска война край бреговете на Йемен срещу бунтовниците хути, обясни Томпсън.

"Оттогава обаче направихме няколко мироопазващи мисии. И тази мисия тук днес е поле за сътрудничество в областта на сигурността с нашите съюзници от НАТО. Така че определено е мисия за мирно присъствие", добави той.

На борда на ескадрения миноносец "Нитце" има близо 340 моряци, каза Томпсън и допълни, че корабът ще напусне водите на Истанбул в петък, но ще остане в района още няколко дни.

Според военноморските сили (ВМС) на САЩ посещението предоставя възможност за по-нататъшно укрепване на дългогодишното и жизненоважно партньорство с Турция.

"Съвместните операции на Турция с ВМС на САЩ в Средиземно море засилват мощта на НАТО и подобряват оперативната съвместимост. Средиземно море е изключително важен воден път за морската търговия и стабилността в цяла Европа. Военноморските сили на САЩ рутинно присъстват в този регион в тясна координация с регионалните си съюзници и партньори", казаха от американския флот.

mediapool.bg