Кламер БГ - Новини: В Афганистан остават между 10 и 40 хиляди души с право за евакуация в Германия

В Афганистан остават между 10 и 40 хиляди души с право за евакуация в Германия

Свят

|
Вт, 31 Авг 2021г. 16:43ч.
В Афганистан остават между 10 и 40 хиляди души с право за евакуация в Германия

Себастиан Курц и Ангела Меркел, сн. ЕПА/БГНЕС

По германски оценки в Афганистан все още има между 10 000 и 40 000 души местен персонал на организации за развитие, които имат право да бъдат евакуирани в Германия, ако смятат, че са застрашени, каза германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Според Меркел повечето от хората, работещи за германската армия и полиция, вече са напуснали Афганистан, но тъй като помощта за развитие за страната не е спряна, голяма част от персонала в тази област продължава да е на афганистанска територия.

"В момента нашето внимание е съсредоточено върху местния персонал, а това не са 300 човека, става дума вероятно по-скоро за нещо от порядъка на 10-40 хиляди души и ние ще трябва да видим колко от тях искат да напуснат страната и колко не искат", заяви тя на пресконференция в Берлин с австрийския канцлер Себастиан Курц.

По думите й Германия е готова да оказва хуманитарна помощ на бягащите от родината си афганистанци, но по възможност в региона.

"Искаме да дадем възможност на колкото се може повече хора да получат хуманитарна подкрепа близо до родината си", каза Меркел.

Тя заяви, че Германия обсъжда с някои европейски страни как да бъде установен контакт с талибаните в Кабул или в региона, но не става дума за дипломатическо признаване.

Германия внимателно наблюдава дали талибаните спазват обещанията си да съставят представително правителство и да позволят на хората, които искат, да напуснат Афганистан, каза германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА.

Той заяви на съвместна пресконференция с пакистанския външен министър Шах Махмуд Куреши в Исламабад, че очаква талибаните "скоро" да съставят ново правителство на Афганистан.

Маас каза, че Германия координира усилията си с Пакистан за евакуиране на своите граждани от Афганистан и ще продължи да прави това в бъдеще.

"Ние също така се готвим в тясно сътрудничество с други да организираме чартърни полети, когато летището в Кабул започне да действа отново", заяви германският външен министър, който е на четиридневна обиколка в съседни на Афганистан държави.

Куреши подчерта необходимостта от международно сътрудничество за стабилност в Афганистан.

mediapool.bg