Кламер БГ - Новини: Британците са заплашени от тричасов режим на тока

Британците са заплашени от тричасов режим на тока

Свят

|
Четв, 06 Окт 2022г. 17:15ч.
Британците са заплашени от тричасов режим на тока

Британците са заплашени от тричасов режим на тока

Британските домакинства и фирми може да се изправят пред планирани тричасови прекъсвания на електроснабдяването, ако страната не успее да внася достатъчно ток от Европа или природен газ за своите газови електроцентрали, обяви в четвъртък операторът на националната електроенергийна мрежа.

Компанията все пак отбелязва, че това е малко вероятен сценарий, но прекъсването на доставките е възможно, ако енергийната криза ескалира, предаде ББС.

Ако има режим на тока, той ще е в пиковите сутрешни и вечерни часове и потребителите ще бъдат предварително осведомени, освен това районите ще се ротират, за да няма засегнати големи територии на страната.

Базовият сценарий все пак е да няма проблеми с доставките на електричество.

Предупреждението за възможно спиране на тока идва след като премиерът на Великобритания Лиз Тръс призова Европа да запази през зимата енергийните потоци, макар да изглежда, че те ще бъдат засегнати от проблемите с руските газови доставки.

Държавите в цяла Европа изготвят зимни планове за действие срещу прекъсване на газовите потоци от Русия поради войната в Украйна, което може да доведе до разпределяне и ограничаване на износа на енергия за други страни. Недостигът на газ в Европа, както и проблемите с поддръжката на няколко френски атомни електроцентрали, повишават риска Великобритания да не е в състояние да осигури необходимия газ или вноса на електроенергия, която обикновено получава от страни като Франция, Белгия и Холандия, посочва Ройтерс.

mediapool.bg