Кламер БГ - Новини: Официално: Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания (обновена)

Официално: Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания (обновена)

Свят

|
Вт, 06 Септ 2022г. 17:38ч.
Официално: Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания (обновена)

Лиз Тръс

Борис Джонсън подаде официално оставка като премиер на Великобритания след аудиенция при кралица Елизабет II, след което монархът прие и неговата наследничка Лиз Тръс, за да я упълномощи да състави ново правителство, предаде БНР.

Церемонията по предаването на властта тази година нетрадиционно се състоя извън Бъкингамския дворец. Поради проблемите, които има с придвижването, Елизабет II прие политиците в имението си Балморал в Шотландия. Тези срещи на напълно конфиденциални, така че никога не става ясно за какво точно монархът си е говорил с отиващия си и с встъпващия в длъжност премиер.

Аудиенцията на Лиз Тръс вече приключи, така че британците официално имат нов премиер. Лиз Тръс е 15-ият британски министър-председател, одобрен от Елизабет Втора.

Очаква се Лиз Тръс да се завърне в Лондон, където ще произнесе първата си реч като премиер. По-късно се очаква да стане ясен и нейният кабинет.

Тръс е изправена пред много предизвикателства, включително във външнополитически план с войната в Украйна, но, подобно на Джонсън, Тръс заема много твърда позиция за пълен отпор на Кремъл и руската агресия.

Борис Джонсън обеща пълна подкрепа за Лиз Тръс

"Ще подкрепям Лиз Тръс и новото правителство на всяка крачка от пътя", заяви Борис Джонсън в последното си обръщение към нацията като министър-председател. Британският външен министър бе избрана за лидер на Консервативната партия, което значи, че тя ще стане новият премиер на мястото на Джонсън.

"Само след няколко часа ще бъда в Балморал, за да се видя с Нейно Величество кралицата и факелът най-накрая ще бъде предаден на нов лидер на Консервативната партия", каза Джонсън пред "Даунинг стрийт" 10, обръщайки се към няколко тори депутати, държавни служители и армия от журналисти.

Давайки знак, че ще продължи да играе активна роля в британската политика, Джонсън заяви: "Позволете ми да кажа, че сега съм като една от онези ракети-носители, които са изпълнили функцията си и сега внимателно ще навлязат отново в атмосферата и ще се пръснат невидимо в някое отдалечено и затънтено кътче на Тихия океан."

Той обеща да предложи на правителството на бъдещия министър-председател Лиз Тръс "само най-пламенна подкрепа".

Говорейки за работата на своето правителство, Джонсън приветства екипа си като "фантастична група държавни служители, хората, които осъществиха Брекзит, хората, които осигуриха най-бързото въвеждане на ваксини в Европа".

"Заедно положихме основи, които ще издържат проверката на времето, независимо дали като си върнахме контрола върху нашите закони, или като поставихме жизненоважна нова инфраструктура, страхотна здрава зидария, върху която ще продължим да градим заедно, проправяйки пътя на просперитета сега и за бъдещите поколения", добави Джонсън.

Обвинявайки "жестоката война" на Русия срещу Украйна за енергийните проблеми, които измъчват Европа, Джонсън заяви, че Обединеното кралство има "икономическата сила да даде на хората парите, от които се нуждаят, за да преминат през тази енергийна криза".

Путин "напълно се заблуждава", ако вярва, че "може да успее, като изнудва или тормози британския народ", каза той.

"Знам, че Лиз Тръс и това състрадателно консервативно правителство ще направим всичко възможно, за да преведем хората през тази криза, а страната ще я издържи и ние ще победим", добави той.

Джонсън призна, че семействата в Обединеното кралство са изправени пред "труден момент", съобщи анадолската агенция.

"Можем и ще се справим с това. Ще излезем по-силни от другата страна. Но казвам на моите колеги консерватори, че е време политиката да приключи. Време е всички ние да застанем зад Лиз Тръс, нейния екип и нейната програма и да постигнем резултати за хората в тази страна", каза той.

"Това е, хора", завърши Борис Джонсън своята последна реч преди да отпътува за Шотландия, за да подаде оставката си пред кралица Елизабет II, тъй като е била посъветвана да не пътува.

По-късно през деня кралицата ще се срещне с Тръс и официално ще я помоли да състави ново правителство.

За първи път тези срещи ще се проведат в имението на кралицата Балморал в Абърдийншър, вместо в Бъкингамския дворец или замъка Уиндзор.

Лавров определи Тръс като безкомпромисна и се подигра с коментара ѝ за Макрон

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разкритикува новия министър-председател на Великобритания Лиз Тръс, че не е склонна на компромиси, и я подигра, че не знае дали френският президент е приятел или враг.

На пресконференция в Москва Лавров заяви, че подходът на Тръс няма да помогне на Великобритания на международната сцена. Лавров заяви, че Тръс се опитва да "защитава интересите на Великобритания, без да се съобразява по никакъв начин с позициите на другите и без да прави опити за компромис".

Той добави: "Не мисля, че това ще помогне на Великобритания да запази или укрепи позициите си на международната арена, които очевидно са разклатени след излизането ѝ от Европейския съюз."

Лавров също така се подигра с бъдещия британски лидер заради неотдавнашното напрежение с френския президент Еманюел Макрон, ключов съюзник на Великобритания в НАТО. По време на предизборна проява миналия месец Тръс заяви, че "журито не е наясно" дали Макрон е приятел или враг, съобщи "Ройтерс".

"За Лиз Тръс... трябва да е по-приоритетно да се справи с най-близките си съседи, включително да реши най-накрая дали президентът Макрон е неин приятел или враг. Този въпрос все още виси във въздуха", заяви Лавров.

Руските политици и медии посрещнаха с презрение победата на Тръс в избора на мястото на Борис Джонсън, като я упрекнаха в антируска позиция.

Лавров заяви, че през последните години Великобритания се е опитала да "компенсира" Брекзит, като е предприела "драстични стъпки на световната сцена" и е действала "агресивно по отношение на ситуацията в Украйна".

Великобритания е един от най-гласовитите поддръжници на Киев и украинския президент Володимир Зеленски след нахлуването на Русия в края на февруари. Тръс, британският външен министър, която от вторник замества Джонсън на поста министър-председател, заяви, че няма да се откаже от подкрепата на Лондон, която включва значителна военна и финансова помощ.

mediapool.bg