Кламер БГ - Новини: Хунтата в Мианма намали присъдата на Аун Сан Су Чжи

Хунтата в Мианма намали присъдата на Аун Сан Су Чжи

Свят

|
Пон, 06 Дек 2021г. 18:13ч.
Хунтата в Мианма намали присъдата на Аун Сан Су Чжи

Аун Сан Су Чжи

Присъдата на свалената от власт Аун Сан Су Чжи бе намалена от четири на две години по решение на назначеното от военните правителство. Това съобщи днес националната телевизия на азиатската страна, цитирана от Ройтерс.

По-рано през деня бе съобщено, че носителката на Нобелова награда за мир, която бе свалена от власт през февруари, е осъдена на две плюс две години по две различни обвинения за подстрекателство и за нарушения на Covid ограниченията. Присъда от четири години получи и експрезидентът Вин Минт.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че това е "политически мотивирана присъда". Същото мнение изказа и Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, според която присъдата е произнесена след "срамен процес на закрито заседание от контролиран от военните съд".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че "несправедливата присъда на Аун Сан Су Чжи и репресиите срещу други демократично избрани лица са нова обида към демокрацията и правосъдието" в Мианма. Председателката на норвежкия Нобелов Комитет Берит Райс-Андерсен констатира, че съдебният процес срещу Су Чжи е с "ниска благонадеждност".

Аун Сан Су Чжи е задържана, откакто генералите от армията на Мианма свалиха правителството й на 1 февруари и с това сложиха край на демократичното развитие на страната.

Хунтата, която е на власт в Мианма, цели да задуши свободите, като вкара в затвора бившата държавна ръководителка Аун Сан Су Чжи, заяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

"Тежките санкции, наложени на Аун Сан Су Чжи на базата на изфабрикувани обвинения, са най-скорошният пример за решимостта на армията да елиминира всякаква опозиция и да задуши свободите в Мианма", изтъкна неправителствената организация.

mediapool.bg