Кламер БГ - Новини: Безпрецедентно в Европа: Женско мнозинство в исландския парламент

Безпрецедентно в Европа: Женско мнозинство в исландския парламент

Свят

|
Нед, 26 Септ 2021г. 18:05ч.
Безпрецедентно в Европа: Женско мнозинство в исландския парламент

Сградата на исландския парламент Алтинги

Жените ще бъдат мнозинство в новия парламент на Исландия, показват окончателните резултати от парламентарните избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА в неделя.

От общо 63 места в Алтинги, 33 ще бъдат заети от жени, което прави 52.3 процента.

Според данните на Световната банка нито една страна в Европа не е имала никога в парламента си мнозинство от жени. Досега Швеция държеше първенството с 47 процента народни представителки.

В Исландия няма закон или квота, които да задължават партиите да номинират жени за парламентарните избори.

В пет други страни по света жените са поне половината от народните представители по данни на Интерпарламентарния съюз: Руанда (61 на сто), Куба (53 на сто), Никарагуа (51 на сто), Мексико и ОАЕ (50 на сто).

Като цяло управляващата в Исландия коалиция от леви и десни партии запазва мнозинството си. Движението на левите зелени (ДЛЗ) на премиерката Катрин Якобсдотир обаче губи подкрепа в полза на двете десни партии от управляващата коалиция, Партия на независимостта (ПН) и Прогресивната партия (ПП).

ДЛЗ губи три места, докато по-малкият й коалиционен партньор ПП печели пет места повече. Третата партия от коалицията консервативната ПН на бившия премиер Бярни Бенедиктсон остава най-голямата партия в парламента.

mediapool.bg