Кламер БГ - Новини: Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Свят

|
Нед, 21 Май 2023г. 14:41ч.
Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна за 375 млн. долара

Президентите на Украйна и САЩ проведоха разговор по време на срещата на върха на Г-7 в Хирошима. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в неделя нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Стойността на помощта е около 375 млн. долара.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима Байдън каза на украинския лидер, че САЩ правят всичко възможно, за да засилят отбраната на Украйна.

Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани бойни машини, поясни американският президент.

"Ние сме с Украйна и няма да я изоставим", каза още Байдън. Зеленски благодари на Байдън за подкрепата, отбелязва Асошиейтед прес. "Благодарни сме. Никога няма да забравим. Благодаря", заяви украинският лидер.

Впоследствие Байдън обяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал "твърдо уверение" на САЩ, че самолетите F-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия, предадоха агенциите.

В отоговор на журналистически въпрос на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали предоставянето на изтребители F-16 няма да доведе до изостряне на конфликта, Байдън заяви: "Имам твърдото уверение на Зеленски, че няма да ги използват срещу територията на Русия".

Президентът направи уточнението, че няма проблем те да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея".

mediapool.bg