Кламер БГ - Новини: Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за обстрел по границата

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за обстрел по границата

Свят

|
Четв, 11 Май 2023г. 14:04ч.
Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за обстрел по границата

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно за обстрел по границата

Армения и Азербайджан се обвиниха днес взаимно за обстрел по границата между двете кавказки страни в момента на засилване на международните усилия за успокояване на напрежението между Баку и Ереван, които от 30 години спорят за района на Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

"Азербайджанските сили стрелят с артилерия и миномети по арменски позиции в района на Сотк" в Източна Армения, се казва в изявление на арменското министерство на отбраната.

Четирима арменски войници са били ранени в резултат на стрелбата, посочи министерството и добави, че арменските сили предприемат "подходящи отбранителни мерки".

От своя страна министерството на отбраната на Азербайджан обвини Армения, че е обстрелвала с "оръжия с голям калибър" азербайджански позиции по границата, определяйки обстрела като "провокация".

„Въпреки предупрежденията за необходимостта да се сложи край на провокациите ..., арменската страна отново наруши режима на прекратяване на огъня“, се казва в изявление на министерството, в което се посочва, че азербайджански войник е бил ранен при арменски обстрел снощи и този "минометен огън" е продължил и тази сутрин.

"Един азербайджански войник е бил убит в резултат на провокация на арменските въоръжени сили", посочи още в изявление азербайджанското министерство на отбраната.

Този инцидент става в момент, когато членове на международната общност се опитват да успокоят напрежението между двете съседни страни и да ги подтикнат да подновят мирните преговори, посочва АФП.

Лидерите на Армения и Азербайджан - Никол Пашинян и Илхам Алиев, ще се срещнат в неделя Брюксел, съобщи Европейския съюз, който е инициатор на срещата. Тя ще се проведе след проведените в началото на май четиридневни интензивни разговори между арменски и азербайджански делегации под егидата на САЩ във Вашингтон.

mediapool.bg