Кламер БГ - Новини: Анонимни свидетели ще могат да дават показания в разследването на "Партигейт"

Анонимни свидетели ще могат да дават показания в разследването на "Партигейт"

Свят

|
Четв, 30 Юни 2022г. 13:47ч.
Анонимни свидетели ще могат да дават показания в разследването на "Партигейт"

Борис Джонсън

Служители от "Даунинг стрийт" ще могат да дават анонимни показания дали британският премиер Борис Джонсън е излъгал парламента по отношение на противозаконните партита, провеждани в правителствена собственост по време на въведените заради коронавируса локдауни, предаде ДПА.

Законодатели от междупартийната Комисия по привилегиите взеха това решение, след като започнаха работа по разследването, широко известно под името "Партигейт". Комисията единодушно избра влиятелната лейбъристка Хариет Хармън за председателка на разследването, което би могло да реши съдбата на Джонсън като премиер. Депутатите казаха, че очакват сесиите за устни показания да започнат между септември и декември, което означава, че разследването ще виси над Джонсън в продължение на месеци напред.

Комисията е съставена от четирима депутати от Консервативната партия на Джонсън, двама от лявоцентристката Лейбъристка партия и един от Шотландската национална партия. Тя ще разследва изказвания на Джонсън включително, че "на "Даунинг стрийт" 10 са били спазени всички насоки". Други негови изявления, които ще бъдат разследвани са: "Откакто се появиха твърденията, многократно бях уверен, че не е имало парти и не са нарушавани ковид правила", както и "и аз самият съм отвратен и разгневен, но повтарям това, което вече казах: Многократно бях уверен, че не са били нарушавани правила".

Комисията призова свидетели да се свържат с нея, за да ѝ помогнат да установи дали премиерът умишлено е подвел депутатите със своите отричания, че на "Даунинг стрийт" 10, където се намира канцеларията на премиера, са се провеждали партита в нарушение на правилата.

mediapool.bg