Кламер БГ - Новини: Американци по източното крайбрежие се презапасяват с гориво

Американци по източното крайбрежие се презапасяват с гориво

Свят

|
Ср, 12 Май 2021г. 09:39ч.
Американци по източното крайбрежие се презапасяват с гориво

Бензиностанции от Флорида до Вирджиния започнаха да свършват горивото, а цените да вървят нагоре, след като вече пети ден мрежата на американския оператор на петролопроводи "Колониъл пайплайн" е блокирана след хакерска атака, информира агенция Ройтерс.

Администрацията на президента Джо Байдън прогнозира, че "Колониъл пайплайн", който осигурява близо половината от доставките на горива по източното крайбрежие, ще възобнови работа до няколко дни и призова хората да не пълнят резервоарите си догоре.

"Призоваваме хората да не се презапасяват", заяви министърката на енергетиката Дженифър Гранхолм и увери, че нещата скоро ще се нормализират.

"Колониъл пайплайн" бе принуден да затвори огромната си мрежа заради хакерска атака в петък, която е включвала т. нар. рансъмуеър - код, който се възползва от пропуските в сигурността, за да криптира компютърните системи и да изисква откуп за деблокирането им.

Опитът за киберизнудване е дело на престъпна банда, известна като "ДаркСайд", която се прави на Робин Худ, като краде от корпорации и дарява част от откраднатото за благотворителност, казаха източници, запознати с разследването, цитирани от Асошиейтед прес.

"Колониъл пайплайн" транспортира бензин и дизелово гориво по тръбопроводи с обща дължина 8800 км в страната. Базираната в Джорджия компания пренася бензин и друго гориво от Тексас до Североизтока. Според "Колониъл" фирмата доставя приблизително 45 процента от горивото, използвано по Източния бряг.

Около 7,5 процента от бензиностанциите във Вирджиния и 5 процента от тези в Северна Каролина не разполагаха с гориво във вторник, след като търсенето скочи с 20 процента. Цената на безоловния бензин междувременно доближи 2,99 долара за галон, което е най-високата цена от ноември 2014 г., посочи Американската автомобилна асоциация, цитирана от Ройтерс.

mediapool.bg