Кламер БГ - Новини: Американският Сенат блокира закона за бюджета за отбрана

Американският Сенат блокира закона за бюджета за отбрана

Свят

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 14:40ч.
Американският Сенат блокира закона за бюджета за отбрана

Американският Сенат блокира закона за бюджета за отбрана

Американският Сенат спря процедурата по разглеждането на законопроекта за бюджета за националната отбрана на САЩ заради възражения на републиканците и на някои от най-либералните демократи, съобщи Ройтерс. Сенаторите обаче ще продължат работа по бюджета, който е бил приемат със закон в продължение на 60 години без прекъсване.

За продължаването на процедурата по разглеждането на бюджета в понеделник гласуваха 45 сенатори, а 51 бяха против, докато за приемане на решението бяха нужни 60 гласа.

Тази година законопроектът предвижда на Пентагона да бъдат отпуснати 770 милиарда долара. Някои демократи възразиха на това с аргумента, че военният бюджет не трябва да бъде толкова голям, когато страната не се справя адекватно с въпроси като здравеопазването, образованието и климатичните промени.

Републиканците пък заявиха, че блокират процедурата, защото крехкото мнозинство на демократите в Сената не е допуснало гласуването на допълнения към законопроекта, които биха наложили задължителни санкции срещу газопровода "Северен поток-2" от Русия към Германия, на който САЩ се противопоставят.

Американският Конгрес се гордее, че е приемал закона за бюджета за националната отбрана всяка година от 1961 г. насам като израз на подкрепата си за въоръжените сили. Понеже това е един от малкото закони, които се приемат ежегодно, той се използва като средство за прокарване на законодателни актове по въпроси от конкуренцията с Китай до киберсигурността.

Още в сряда Конгресът може да гласува да продължи финансирането на федералното правителство и да бъде избегнато частично затваряне на федералните институции, са съобщили сътрудници в Конгреса. Водят се преговори до кога да продължи временното финансиране, като целта е това да бъде до средата на януари или дори до февруари. Това би дало време на демократите и републиканците да разрешат споровете си около 12 ежегодни бюджетни закона, с които ще се финансират федерални програми през новата фискална година, която започна на 1 октомври. Конгресът се нуждае от време да се справи и с още една надвиснала криза - риска федералното правителство да обяви дефолт по дълга си от 28,9 трилиона долара, ако финансирането не бъде удължено.

mediapool.bg