Кламер БГ - Новини: TikTok промотира видеа с брутално насилие на ЧВК "Вагнер"

TikTok промотира видеа с брутално насилие на ЧВК "Вагнер"

Свят

|
Пет, 02 Дек 2022г. 18:01ч.
TikTok промотира видеа с брутално насилие на ЧВК "Вагнер"

Скрийншот: NewsGuard. В ляво на скрийншота от видео в TikTok, текстът на руски е:

екзекутора от ЧВК "Вагнер" от 2017 г. в Сирия." style="float: right; margint-left: 1.5em;" />

В TikTok са публикувани стотици видеа с насилие и музика в прослава на руската Частна военна компания "Вагнер", независимо, че социалната мрежа забранява разпространението на материали, подстрекаващи към насилие и съдържащи заплахи, нападки и обиди към хората по национален признак, установи NewsGuard - базирана в Ню Йорк организация, специализирана в разследването на дезинформацията в интернет.

Става дума за 160 видеа, които показват или одобряват актове на насилие, извършени от наемните бойци на ЧВК. Сред тях има 14 записа с кадри от зверската екзекуция на бившия руски наемник Евгений Нужин. От TikTok са свалени десет от тези видеа, но още четири остават достъпни. Най-популярният от тези записи е събрал над 900 хиляди гледания.

Освен това в същата социална мрежа има още 15 музикални видеоклипа, на които са показани снимки на Нужин преди смъртта му и чук – предполагаемото оръжие на убийството му. Един от клиповете е събрал над 380 хиляди гледания.

Общо видеоклиповете с хаштагове, свързани с ЧВК "Вагнер", са гледани повече от милиард пъти. В същото време търсачката TikTok на английски и руски език при споменаването на ЧВК "Вагнер" предлага на потребителите заявки, съдържащи думите "ковашки чук" и "екзекуция".

TikTok е притежавана и се управлява от компанията ByteDance, китайски интернет конгломерат, в който китайското правителство има дял от собствеността. Независимо, че е притежаван от китайска компания, TikTok е забранен в Китай, но пък разпространението и влиянието му в западния свят нараства неимоверно.

Анализаторите също установиха, че в TikTok са публикувани още 130 видеоклипа, съдържащи кадри от друга зрелищна екзекуция, извършена от бойци на ЧВК в Сирия през 2017 г. На кадрите се виждат мъже във военни униформи, идентифицирани от независимия руски сайт "Новая газета" като бойци от ЧВК "Вагнер", да пребиват с ковашки чук до смърт сирийски гражданин на име Мохамед Таха Исмаил Ал-Абдула, който се е опитал да дезертира от сирийската армия, според сирийското издание Jesr Press.

Пълната версия на това видео, което NewsGuard открива в руската социална мрежа "ВКонтакте" – показва как вагнеровците разчленяват Ал-Абдула и го хвърлят в огън.

Видеа в TikTok прославящи този акт на насилие, са гледани над 1 милион пъти.

Откакто Русия започна война в Украйна, изображения и кадри от екзекуцията на Ал-Абдула се използват многократно във видеоклипове, символизиращи колко брутална и жестока е ЧВК в битка, отбелязва NewsGuard. Тези изображения се се превърнали също и в меме - анализаторите са открили повече от 30 души в социалната мрежа, чиито акаунти са публикували снимки на убиеца, както и видеоклипове, в които хора се опитват да му подражават.

NewsGuard е открила също така над 500 музикални видеоклипа, които не само оправдават руската инвазия в Украйна, но призовават украинците да бъдат убивани, защото са "нацисти". Не по-малко от пет акаунта, разпространяващи подобни видеа, са давали линкове към телеграм-канали или страници в социалната врежа "ВКонтакте", където редовно се публикуват материали, свързани с вербуването на бойци за ЧВК.

Анализаторите обръщат внимание, че в TikTok всекидневно се появяват десетки нови видеа за ЧВК Вагнер, като някои от тях, според NewsGuard, са заснети от професионалисти.

Потърсени за коментар, от TikTok не оспорват констатациите на NewsGuard. На 30 ноември говорител на социалната мрежа е изпратил отговор по имейл, в който казва: "На нашата платформа няма място за съдържание, което насажда омраза или насилие. Нашите правила на общността (Community Guidelines) ясно указват, че ние не позволяваме на хората да използват нашата платформа за заплахи или подбуждане на насилие, или за споделяне на нападки или обиди базирани на националността на хората или други защитени характеристики. Ние ще предприемем действия по отношение на съдържание, което нарушава тези правила."

Групата "Вагнер", известна още като ЧВК "Вагнер, за пръв път привлича общественото внимание през 2014 г., в Източна Украйна, когато воюва на страната на проруските сепаратисти срещу украинската армия. Руският олигарх Евгений Пригожин, известен с близките си отношения с руския президент и наричан "готвача на Путин", призна през септември 2022 г., че той е собственик на ЧВК "Вагнер". Дотогава той отричаше това, а руските власти по всякакъв начин опровергаваха, че използват частна наемническа армия, каквато в Русия е незаконна. ЧВК "Вагнер" е известна със своята жестокост. Самата тя се нарича "оркестър", бойците й – "музиканти", а войната – "концерт".

По данни на британското военно разузнаване, ЧВК "Вагнер" е вкарала около 1000 свои бойци в Украйна след началото на руската инвазия там през февруари 2022 г.

mediapool.bg