Кламер БГ - Новини: Москва предупреди, че може да сваля западни сателити

Москва предупреди, че може да сваля западни сателити

Война в Украйна

|
Четв, 27 Окт 2022г. 16:00ч.
Москва предупреди, че може да сваля западни сателити

Москва предупреди, че може да сваля западни сателити

Високопоставен служител на руското външно министерство предупреди ООН, че комерсиални сателити от САЩ и техните съюзници могат да станат легитимни военни цели за Русия заради войната в Украйна.

Русия твърди, че разполага значителен капацитет за сваляне на обекти от земната орбита, както САЩ и Китай. През 2021 г. Русия изстреля противосателитна ракета, за да унищожи един от собствените си спътници.

Константин Воронцов, който е заместник-директор на отдела за контрол на въоръженията към руското външно министерство, каза пред ООН, че САЩ и техните съюзници се опитват да използват космическото пространство, за да наложат господство на Запада.

Воронцов допълни, че използването на западни сателити в помощ на украинските военни усилия е "изключително опасна тенденция".

“Квазицивилната инфраструктура може да бъде легитимна цел за ответен удар“, каза Воронцов пред Първия комитет на ООН, добавяйки, че използването на такива сателити от Запада за подкрепа на Украйна е „провокативно“, предаде “Ройтерс“.

“Говорим за участието във въоръжени конфликти на компоненти на гражданската космическа инфраструктура, включително търговската, на САЩ и техните съюзници“, каза Воронцов, цитиран от ООН.

Воронцов не спомена никакви конкретни сателитни компании, въпреки че Илон Мъск каза по-рано този месец, че неговата ракетна компания SpaceX ще продължи да финансира своята интернет услуга Starlink в Украйна, цитирайки необходимостта от „добри дела“.

Намеренията на Русия да нападне Украйна бяха разкрити два месеца по-рано по сателитни изображения на американски компании, които бяха разпространени в световния информационен обмен. През това време Кремъл енергично отричаше, че ще нападне Украйна и дори обвиняваше Запада, че разпространява лъжи.

mediapool.bg