Кламер БГ - Новини: Русия започна военно учение в Черно море, Украйна – край Крим

Русия започна военно учение в Черно море, Украйна – край Крим

Свят

|
Ср, 14 Апр 2021г. 15:38ч.
Русия започна военно учение в Черно море, Украйна – край Крим

Военноморските сили на Русия започнаха днес маневри в Черно море преди очакваното пристигане на американски бойни кораби в района, предаде Ройтерс. В учението участват кораби от Черноморския флот на Русия, базиран в Крим, а също хеликоптери и самолети.

Москва предупреждава очакваните американски кораби да стоят далеч от Крим и определя тяхното изпращане в Черно море като провокация.

Бившият американски министър на отбраната Марк Еспър каза в интервю за Ройтерс, че САЩ би трябвало да разположат повече войски покрай Черно море в България и Румъния, за да възпрат евентуална агресия от Русия.

"Мисля, че е необходимо да продължим да се противопоставяме на Русия и да се стремим да възпираме нейното лошо поведение", заяви той.

Украинската армия заяви в сряда, че тренира днес отблъскване на танково и пехотно нападение близо до границата с анексирания от Русия Крим, предаде Ройтерс.

Учението се провежда ден след като американският президент Джо Байдън се обади по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят различни въпроси, които тревожат Вашингтон, включително струпването на руски войски близо до Източна Украйна и в Крим.

Украинската армия заяви, че за учението е разположила танкове и артилерия. Тя публикува видеокадри на фона на рок музика, показващи маневриращи във формация украински танкове и войници, които стрелят с артилерия.

mediapool.bg