Кламер БГ - Новини: Раул Кастро се оттегля и една ера в Куба приключва

Раул Кастро се оттегля и една ера в Куба приключва

Свят

|
Съб, 17 Апр 2021г. 08:39ч.
Раул Кастро се оттегля и една ера в Куба приключва

Раул Кастро потвърди, че предава ръководството на Кубинската комунистическа партия на по-млада генерация на започналия вчера конгрес на партията. Така той слага край на шест десетилетия управление на братята Кастро, през които управляваха той самият и по-големият му брат Фидел, пише Ройтерс.

Във встъпително слово на четиридневния конгрес 89-годишният Кастро определи новото ръководство като хора, лоялни на партия, които притежават десетилетен опит, натрупан от тях, докато са се изкачвали с работа нагоре по йерархията, и които са "изпълнени със страст и антиимпериалистически дух".

На предишния партиен конгрес през 2016 г. Кастро беше казал, че той ще бъде последният конгрес, ръководен от "историческата генерация", която се сражава в Сиера Маестра, за да свали подкрепян от САЩ диктатор по време на лява революция през 1959 г. През 2018 г. той предаде президентството на протежирания от него 60-годишен Мигел Диас-Канел.

Конгресът е най-важният партиен форум и се организира на всеки пет години, за да направи преглед на политиката и да взема решения, свързани с управлението.

"Горещо вярвам в силата, а също и в характера и разбиранията на моите сънародници, които могат да служат за пример, и докато съм жив, ще съм готов да защитавам родината, революцията и социализма", каза Кастро пред стотиците партийни делегати, събрали се в конгресен център в Хавана.

Конгресът е закрит форум, но части от него се предават на живо по държавната телевизия.

Кастро похвали Диас-Канел като един от новото поколение ръководители и заяви, че той е постигнал "добри резултати" за трите години, откакто заема поста си.

Маслинено зелената военна униформа на Кастро контрастираше с цивилното облекло на протежирания от него Диас-Канел, за когото мнозина очакват да го наследи като първи секретар на партията, най-влиятелната длъжност в кубинската еднопартийна система.

Новите кубински ръководители са изправени пред най-тежката икономическа криза след разпадането на някогашния благодетел, Съветскиш съюз, а има и признаци за нарастваща неудовлетвореност, особено сред по-младите кубинци.

Затягане на десетилетното американско търговско ембарго и коронавирусната пандемия изостриха ликвидна криза в боледуващата планова икономика, която и без това изпитваше проблеми още от преди след намаляването на венецуелската помощ.

Това доведе до недостиг дори на основни стоки и много кубинци се редят с часове на опашки, за да си купят хранителни продукти.

Кастро осъди подновената враждебност от страна на САЩ при бившия президент Доналд Тръмп, който сложи край на разведряване в отношенията, което той беше постигнал с бившия президент Барак Обама.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, обеща да отмени някои от санкциите на Тръмп, макар че вчера Белият дом заяви, че промяна в политиката към Куба не е сред водещите му външнополитически приоритети.

Кастро заяви, че Куба е готова за нови отношения.

"Потвърждавам от този конгрес на партията волята за развиване на почтителен диалог и изграждане нов вид отношения със САЩ без, за да бъдат постигнати те, Куба да се налага да се отказва от принципите на революцията и социализма", каза той.

mediapool.bg

Вижте още