Кламер БГ - Новини: Разследванията за кюлчетата и Барселона ще приключат до месец, обеща Гешев

Разследванията за кюлчетата и Барселона ще приключат до месец, обеща Гешев

България

|
Съб, 21 Ян 2023г. 19:30ч.
Разследванията за кюлчетата и Барселона ще приключат до месец, обеща Гешев

снимка БГНЕС

До месец трябва да приключат разследванията за къщата в Барселона и снимките на кюлчетатаи пачките в нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов,каза главният прокурор Иван Гешев в обширно интервю пред БНТ. Той повтори, че по случая с къщата в Барселона се очаква изпълнение на съдебна поръчка от Кипър, а по случая с шкафчетата се очаква отговор от европейска банка.

"Като рефлекс ми е да отговарям - кюлчета, Барселона, кюлчета, Барселона. Все едно няма други", оплака се Иван Гешев. Той обясни, че прокуратурата процедиралапо един и същи начин спрямо всички лица, като се спазва закона.

"Стандартът е еднакъв спрямо всички", допълни той. Гешев обясни, че стандарът е бил същият, когато прокуратурата е постановила отказ да образува дело срещу Кирил Петков за декларацията му за канадското гражданство.

В отговор на въпроса дали Борисов може да бъде изправен на съд Иван Гешев коментира, че е възможно, ако бъдат събрани доказателства.

През юли миналата година стана ясно, че по случая с кюлчетата има извършена петорна експертиза, която показва, че снимките от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани. Изводите от нея обаче не бяха съобщени от разследващите. Вместо тях се изказа за експертизата се разбра от евродепутатаТомаш Здеховски от Европейската народна партия, зам.-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

Той обясни, че е получил писмо от българската прокуратура, в което се заявявало, че е извършена експертиза.Изводът бил, че имало несъответствие в резолюцията на отделни предмети на снимките с тези от останалата част на кадъра. По-специално разликите били заснетите пачки евро, водните им знаци, холографските стикери и светлините, и сенките на обектите.

Борисов твърди, че автентична е само снимката, на която се вижда как той спи в спалнята си, но не и останалите снимки с пачките по 500 евро и златото в чекмеджето на нощното му шкафче. Той каза, че бил "нащракан" от една "прекрасна госпожа", която впоследствие сравни с шпионката Мата Хари, задето вкарала в дома му парите и златото. Това станало по поръка на враговете му, които не можели да се примирят, че той се бори с контрабандата и провежда реформи.

Българската прокуратура обаче така и няма отговор коя е българската Мата Хари, направила снимките и в края на 2020 г. разследването бе преустановено.

Относно това дали има ли прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и при двете разследвания става въпрос за пране на пари.

"Едното е за къща, а другото е за оборот от 95 милиарда евро", каза той. И двете са сложни разследвания, изискват сериозен експертен и процесуален капацитет. И двете са с международен елемент", каза Гешев.

Случаят Nexo

"Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване. Това е все едно да си платиш глобата за минаване на червено и да не те преследват за убийство", каза Гешев. Преди ден Nexo уреди проблема си с американските регулатори, като плати глобаот 45 милиона долара за нерегламентирани услуги на американския пазар.

"Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита", каза Иван Гешев.В хода на делото, което се води отНационалната следствена служба,има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Има граждани от Испания и Великобритания, които се оплакват, че са били ощетени от фирми, свързани с групата, която е разследвана.

mediapool.bg