Кламер БГ - Новини: Пътната карта за "Турски поток" у нас все така неоткриваема. И руснаците не я дават

Пътната карта за "Турски поток" у нас все така неоткриваема. И руснаците не я дават

България

|
Пет, 14 Ян 2022г. 22:37ч.
Пътната карта за "Турски поток" у нас все така неоткриваема. И руснаците не я дават

Снимка от подписването на изчезналия документ, разпространена от енергийното министерство през 2017 г.

Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, която България подписа с "Газпром" през 2017 г. и която се счита за основата на изграждането на продължението на руския газопровод "Турски поток" на българска територия, все още не е открита. Руската компания "Газпром" с чийто шеф Алексей Милер тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова подписа споразумението, също не е предоставила документа.

Това заяви в петък в пленарна зала министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Търсенето на пътната карта започна през юни миналата година от тогавашния служебен министър Андрей Живков след искане по Закона за достъп до обществената информация от Христо Казанджиев, енергийният експерт на партията "Републиканци за България" на бившата дясна ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов. Въпреки че бяха ангажирани Министерският съвет, "Булгартрансгаз" и "Българският енергине холдинг", а МВР и ДАНС бяха сезирани, резултат няма.

"Направен е преглед на наличността и на секретната каса в кабинета на министъра на енергетиката. Въпреки уверенията на преждеуправляващите за икономически солидно състояние и прозрачност, и за моя огромна изненада, в касата не бяха открити нито парични средства, нито пътна карта", каза министър Николов в парламента.

Още миналото лято, когато избухна скандалът с липсващата пътна карта, Теменужка Петкова обясни, че тя била обикновен работен документ, но не знаела къде се намира българското копие, под което тя е сложила подписа си.

mediapool.bg