Кламер БГ - Новини: Ваксините драстично намаляват смъртността от Covid в България, показват данните на МЗ

Ваксините драстично намаляват смъртността от Covid в България, показват данните на МЗ

Коронавирус

|
Ср, 15 Септ 2021г. 13:45ч.
Ваксините драстично намаляват смъртността от Covid в България, показват данните на МЗ

снимка БГНЕС

От 1 март до 19 септември тази година от Covid-19 сa починали общо 9494 души. От тях 9430 души са били неваксинирани (99.3%) и само 64-ма (0.7%) са били ваксинирани. Това показва справка на Министерството на здравеопазването, цитирана от Нова тв. В момента напълно ваксинирани са 18% от българските граждани.

Публикуваните за първи път данни на МЗ показват, че ваксините драстично намаляват и хоспитализациите, въпреки доминиращия вариант Делта.

За периода 1-14 септември броят на приетите в болница с Covid-19 е 6488. От тях 468 са ваксинирани– това са около 7.2%. Резултатът е впечатляващ, защото огромното мнозинство от българските граждани са неваксинирани, които излага и тях, и ваксинираните на много по-голям риск от инфекция.

Един от аргументите на антиваксърите е, че те не застрашават по никакъв начин ваксинираните, защото ваксините не пазят от заразяване.

Данните МЗ показват еднозначно, че ваксините предпазват от хоспитализации, а блокирането на болниците от неваксинирани тежко болни от Covid през последната година доведе до огромна извънредна смъртност в България.

За шест месеца през последната година българската здравна система буквално блокира от огромния наплив, плановите операции спряха, което засегна всички.

Сега болниците са напът да блокират за трети път в рамките на година и България да загуби живота на още десетки хиляди души заради ниското ваксинално покритие.

В сряда страната отчита 2029 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 21 451 теста. Процентът на положителните тестове рязко се увеличи до 9.5%, което показва продължаващото настъпление на Делта варианта.

Починалите за деня са 83, а от началото на пандемията 19 744 души.

На този фон ваксинацията продължава да буксува. Поставените дози ваксина са 11 002, а хората със завършен ваксинационен цикъл са 1 249 902. Това са около 18% от българите.

Болниците продължават да се пълнят. Хоспитализирани са 4584 души, от които 386 са в интензивни отделения. Активните случаи на зараза са 39 546, а декларираните като излекувани са 763.

mediapool.bg