Кламер БГ - Новини: Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов заради къщата в Барселона

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов заради къщата в Барселона

България

|
Вт, 30 Май 2023г. 21:27ч.
Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов заради къщата в Барселона

Сн. БГНЕС

След три години размотаване и отлежаване в чекмеджетата разследването "Барселонагейт" влезе в употреба в правилния момент. Във вторник градската прокуратура на София (СГП) съобщи, че е предложила на началника си Иван Гешев да поиска депутатския имунитет на бившия премиер Бойко Борисов. Поводът са събрани данни за пране на пари, заради които лидерът на ГЕРБ трябва да бъде разследван. Казусът е историята с къщата в Барселона, в която живееше бившата манекенка Борислава Йовчева.

Тази история е обществено известна още от 2018 г. По онова време Борисов бе в много добри отношения с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Държавното обвинение дълго време не искаше да се занимава с казуса и образува проверка чак през 2020 г. Оттогава по темата не е давана почти никаква информация. Едва след като Гешев и Борисов се скараха главният прокурор започна да говори за разследването "Барселонагейт".

Дай имунитета!

Предложението на градската прокуратура Гешев да внесе искане в парламента е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", пише в съобщението. В него се посочва разпоредбата на чл. 253 от НК - пране на пари.

От доказателствата може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват градската прокуратура.

Това изглежда като сериозен пробив по дълго бавената проверка на казуса, който обаче се активира светкавично на фона на нападките между главния прокурор Иван Гешев, който се закани да измете "политическия боклук" и самия Борисов и партията му . Очакваше се имунитетът на бившия премиер три мандата да бъде поискан още преди десетина дни, но това не стана тогава, а се обявява сега.

Разпити

За сряда пък е предвиден разпит в СГП по аферата с къщата в Барселона на бившия шеф на "Лукойл България" и близък приятел на Борисов - Валентин Златев. В последните седмици по делото бяха разпитани самият Борисов и бизнесменът Александър Сталийски.

Още по темата:

Заваляха сигнали срещу враговете на Гешев, реанимира се "Барселонагейт"

Още преди дни от ГЕРБ заявиха, че ще гласуват против свалянето на имунитета на който и да било народен представител. Поводът бе искане на СГП за сваляне на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев заради възобновено прекратено дело срещу него заради АЕЦ "Белене". Тогава ГЕРБ обяви прокуратурата за репресивен орган и видя в действията й опит да влияе върху решенията на парламента за съдебната реформа и механизма за проверка на главния прокурор. Възможността за разследване на обвинител намер едно обаче междувременно бе окончателно приета от Народното събрание.

История

Историята за къщата в Барселона се появи през 2018 г. във фейсбук групата "Да спрем разграбването на България", където бяха публикувани и две видеа по темата, преди групата да бъде изтрита от социалната мрежа. След това казусът бе описан от испанското издание "Ел Периодико". В публикацията се твърди, че е базирана на разследване за пране на пари на испанската полиция, според която може да е замесен Борисов.

Прокуратурата реагира на скандала по обичайния начин. Първо обяви, че започва проверки, а след това темата потъна и месеци наред не се даваше никаква информация. Едва след като ГЕРБ загуби властта, за случая се заговори отново.

През февруари 2022 г. Специализираната прокуратура обяви, че получила 219 страници материали по разследването "Барселонагейт", след като МВР съобщи за доклад от испанските власти, в който се твърди, че има данни за пране на пари, а в документа фигурира и името на бившия премиер Бойко Борисов. То се свързва индиректно с покупката на къщата за 3 млн. евро за бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева, както и с 2.3 млн. евро, платени за магазин за дрехи, управляван от нея. Парите са минали през две фирми, една от които впоследствие е продадена на българи.

Още по темата:

Запорирано е имуществото на бащата на манекенката от "Барселонагейт"

Еma BGS S.L.

е собственик на магазина за дрехи, ръководен от Йовчева. През втората, която е управлявана от Йовчева и баща ѝ Георги Йовчев, е купена къщата. Дружеството обаче е 100% собственост на бизнесмена Александър Чаушев, който вече се обяви като собственик на къщата в Барселона.

Борисов винаги е отричал връзка с казуса и е твърдял, че няма къща в Барселона.

Сигналът

Историята с имота в Барселона започна да се разплита след сигнал на гражданското движение "БОЕЦ" до испанските власти. Въпреки изводите на тамошните власти, тези у нас се мотаеха възможно най-дълго.

Всъщност в материалите, пратени от испанската полиция, не се говори за директна връзка с бившия премиер. Парите са минавали през фирми и хора, които могат да бъдат счетени за свързани с него, но данни за директна намеса няма. В този смисъл едно бъдещо обвинение би било доста трудно доказуемо, ако липсват и свидетелски показания на заемесените.

mediapool.bg