Кламер БГ - Новини: Прокуратурата извади "руските шпиони" в разгара на политическия СРС-скандал

Прокуратурата извади "руските шпиони" в разгара на политическия СРС-скандал

България

|
Пет, 21 Май 2021г. 17:25ч.
Прокуратурата извади "руските шпиони" в разгара на политическия СРС-скандал

Прокуратурата извади

Пресцентърът на прокуратура изпита внезапно желание да информира обществото за напредъка по делото срещу софийската група за шпионаж в полза на Русия. Информацията бе извадена без видим повод на фона на огромния скандал с подслушването на 32-ма опозиционни политици от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Съобщението е мотивирано с "постъпили множество запитвания". Неудържимото желание за публичност се e проявило при наблюдаващия прокурор от Военно-окръжната прокуратура, която е сред от най-некомуникативните структури на прокуратурата.

Така обществото може да разбере, че след близо два месеца разследване по шпионското дело, държавното обвинение не е открило почти нищо ново.

Назначени са експертизи на флашки, компютри и мобилни телефони. "Установено е, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията, в които е класифицирана и представлява държавна тайна", се казва в съобщението. Щеше да е новина, ако беше обратното.

Прокуратурата обяснява, че е намерен документ "с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности" на страната в кабинет на Любен Медаров. Той е бивш отговорник за класифицираната информация на парламента. Не се казва какъв е този документ.

mediapool.bg