Кламер БГ - Новини: Пробив: ЕС и САЩ спират наказателните мита за пет години

Пробив: ЕС и САЩ спират наказателните мита за пет години

Европа

|
Вт, 15 Юни 2021г. 15:53ч.
Пробив: ЕС и САЩ спират наказателните мита за пет години

Пробив: ЕС и САЩ спират наказателните мита за пет години

Европейският съюз и Съединените щати са постигнали споразумение за oтмяна на взаимните мита, като стъпка за решаване на продължаващия 17 години конфликт за неправомерните субсидии за Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing).

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че споразумението е факт.

"Срещата започна с пробив при самолетите (. . .). Решихме съвместно да решим този спор. Днес спазихме обещанието си", каза тя след пристигането на американския президент Джо Байдън в Брюксел за срещата на върха ЕС-САЩ.

Двете страни се договориха да спрат за пет години наказателните мита, които си налагат една на друга като част от този спор.

Американският търговски представител Катрин Тай, цитирана от Асошиейтед прес, каза, че двете страни са съгласували петгодишно споразумение за спиране на митата.

Тя предупреди, че те могат да бъдат въведени отново, ако американските компании не могат да се "конкурират справедливо" с европейските.

С днешното съобщение се преодолява дългогодишният "дразнител" в отношенията между САЩ и ЕС, отбеляза Тай на фона на срещата на Байдън с лидерите от ЕС.

"Вместо да се конфронтираме с един от най-близките си съюзници, най-накрая се обединяваме срещу обща заплаха, посочи тя.

При управлението на президента Доналд Тръмп Вашингтон получи разрешение през октомври 2019 година да въведе мита за вноса на европейски стоки и услуги на стойност близо 7.5 милиарда долара годишно - 25 процента за вината и алкохолните напитки и 15 процента за самолетите Еърбъс.

Като ответна мярка година по-късно Световната търговска организация позволи на Брюксел да въведе мита за внасяни от САЩ стоки. Тогава ЕС обложи с мита американски внос за 4 милиарда долара.

По-рано във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че с удоволствие ще работи с американският държавен Байдън за преодоляване на съществуващите предизвикателства.

В отговор Байдън подчерта, че Съединените щати никога не са се оттегляли напълно от Европа.

mediapool.bg