Кламер БГ - Новини: Природозащитници: Устието на Велека може да стане нов Слънчев бряг

Природозащитници: Устието на Велека може да стане нов Слънчев бряг

България

|
Нед, 09 Май 2021г. 19:06ч.
Природозащитници: Устието на Велека може да стане нов Слънчев бряг

Природозащитници алармират, че морският плаж при устието на река Велека е заплашен от унищожаване заради решение на правителството да го отдаде на концесия за 15 години. Кабинетът е решил това на 14 април, малко преди новото Народно събрание да наложи мораториум върху актове на правителството в оставка.

В петиция, организирана от екипа на досегашния стопанин на плажа и "Зелени закони", се посочва, че "концесията означава още един Слънчев бряг".

Природозащитници казват, че правителството буквално в "12 без 5" решава да прекрати договора на досегашния наемател и да даде плаж „Велека” на концесия за 15 години.

"Концесията всъщност означава още един Слънчев бряг, още едни преместваеми заведения, които няма да бъдат преместени, не искаме това! Концесиите, както виждаме досега, са за много години и после не се контролират, а довеждат до едно унищожаване на дюните, както стана с плаж "Смокиня", коментира Вера Стаевска от "Зелени закони" пред БГНЕС.

"Две години преди да изтече срокът на договора за наем решават да тръгнат с тази процедура. В крайна сметка тук е защитена местност и всеки, който дойде, трябва да се съобразява с това. Честно, не вярвам тук да се изградят големи нощни заведения, както е на другите плажове, но трябва човек, който е тук, трябва много внимателно да се грижи за мястото”, заявява Филип Баров, досегашен наемател на плаж "Велека", който попада в границите на Природен парк "Странджа", част е от европейската екомрежа Натура 2000, и също така е част от едноименната защитена местност.

"Инвестирахме в поставянето на специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните. Поставихме информационни табели относно важността за опазването им. Ограничихме моторните превозни средства на плажа. Финансирахме уютни и добре поддържани санитарни възли, за които се грижим ежедневно да бъдат почиствани и източвани. Работим по програми, целящи повишаване на информираността на посетителите на плажа относно личната отговорност на всеки един от нас към опазване на околната среда. Домакини сме на доброволци от чужбина, които участват основно в акции за почистване на региона. Екипът ни, съвместно с доброволците, многократно организира и участва в почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци”. допълва Баров.

Той обжалва обявената процедура за отдаване на концесия и настоява тя да бъде спряна.

От Министерството на туризма обаче защитават решението си и в свое изявление до медиите в неделя посочват, че досегашният наемател също може да участва в процедурата и чрез своя оферта да изложи всички свои виждания и проекти по управлението на морския плаж.

В случай че бъде определен за концесионер, ще стане част от концесионния договор и ще се контролира изпълнението на поетите от него ангажименти при условията на публичност и прозрачност, а не в петиция, чието изпълнение не е сигурно, посочват от министерството.

Откритата процедура е планирана много преди края на мандата на правителството и концесията на плажа е включена в Плана за действие за държавните концесии за 2021 г., който е публичен и е публикуван на страницата на Националния концесионен регистър.

Причината за включването му е заради изтичащия наемен договор през 2021 г., който е удължен до 2022 г. Договорът за наем изначално е под условие, че със сключването на концесионен договор, същият се прекратява - и това е добре известно на наемателя, който с подписването му се е съгласил безусловно, заявяват от ведомството.

Минималното обявено концесионно възнаграждение е близко до сегашната наемна цена. Обявеният за концесия обект обаче е доста по-малък от обекта, отдаден под наем. Тогава са ползвани 57 659 кв. м, а сега на концесия за 15 години се дават 42 728 кв. м, се отбелязва в позицията.

Минималното концесионно възнаграждение е изчислено по действащата методика, която е променена, и участниците в процедурата следва да направят своите обосновани финансови предложения, посочват от министерството.

mediapool.bg