Кламер БГ - Новини: Президентът на Португалия наложи вето на закона за евтаназията

Президентът на Португалия наложи вето на закона за евтаназията

Европа

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 14:32ч.
Президентът на Португалия наложи вето на закона за евтаназията

Марселу Ребелу де Соуза

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза наложи вето на закона, който декриминализира евтаназията, предаде Франс прес.

Законът бе приет от парламента през януари, но после Конституционният съд изрази някои резерви за него. Парламентът внесе промени в текста и го прие наново по-рано този месец. Именно на тази преработена версия държавният глава наложи вето.

Това става в момент, в който президентът вече обяви намерението си да разпусне законодателния орган и да свика предсрочни избори за 30 януари. Ако парламентът си работеше както обичайно, то лявото мнозинство, което го контролираше, можеше да анулира президентското вето.

Марселу Ребелу де Соуза е преподавател по право и католик. Той аргументира решението си за налагане на вето с това, че трябва да се внесат някои пояснения на въпроси, възникнали във връзка с преработения вариант на текста. По-специално президентът иска депутатите да уточнят дали прибягването до асистирана по медикаментозен начин смърт може да бъде разрешено в случай на фатално, нелечимо или само сериозно заболяване. И трите термина фигурират в текста на закона.

В Европа евтаназията е легализирана в страните от Бенелюкс, а също и в Испания.

mediapool.bg