Кламер БГ - Новини: Предсрочни парламентарни избори в Италия (обновена)

Предсрочни парламентарни избори в Италия (обновена)

Свят

|
Нед, 25 Септ 2022г. 16:47ч.
Предсрочни парламентарни избори в Италия (обновена)

Предсрочни парламентарни избори в Италия (обновена)

Италия избира нов парламент. Под 20 процента от италианците, имащи право на глас, са го упражнили през първите часове от гласуването, предаде ДПА.

Избирателните секции отвориха в 7 ч. (8 ч. българско време). Към 12 ч. са били упражнили правото си на глас 19 процента от избирателите - малко по-ниска активност от предишните парламентарни избори - през 2018 г., сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Преди четири години избирателната активност бе около 73 на сто - най-ниската в историята на Италия след Втората световна война. Напълно възможно е отрицателният рекорд да бъде подобрен днес, като експерти прогнозираха активност под 70 процента.

Право на глас имат общо около 51,5 милиона души. Избирателните секции ще затворят в 23 ч.

Вотът може да доведе до съставянето на първото след Втората световна война италианско крайнодясно правителство.

До предсрочните избори се стигна след голяма политическа криза в широката управляваща коалиция на премиера Марио Драги, който подаде оставка през юли. По принцип следващите редовни избори трябваше да са догодина.

Днес се гласува за двете камари на парламента – Камарата на депутатите и Сената. Гласоподавателите ще изберат 600 народни представители: 400 депутати и 200 сенатори, предаде БТА.

Вотът протича по смесена избирателна система, съгласно закон, влязъл в сила през 2018 г. Това означава, че 61 процента от местата в Камарата на депутатите и в Сената се разпределят по пропорционалната система (тоест 245 места в Камарата и 122 в Сената), а 37 процента - по мажоритарната система с гласуване на един тур (тоест 147 места в Камарата на депутатите и 74 места в Сената ). Два процента от местата в двете камари (тоест 8 места в Камарата на депутатите и 4 места в Сената) зависят от италианските граждани, живеещи в чужбина. Те гласуват по пощата по пропорционална система с преференциален вот.

На изборите ще се конкурират три основни предизборни блока, а антисистемното "Движение Пет звезди" както и преди четири години, ще се яви самостоятелно. Има и още няколко по-малки формации.

В дясното пространство коалицията е съставена от трите големи партии - "Форца Италия" на четирикратния премиер Силвио Берлускони, "Италиански братя" на Джорджа Мелони и "Лига" на бившия вътрешен министър Матео Салвини, както и от още една по-малка формация. Според последните допитвания в рамките на тази коалиция води партията на Мелони с 25-26 процента. Тази на Салвини има 12-13 процента, а "Форца Италия" на Берлускони - 7-8 процента. Партиите от коалицията постигнаха договорка, че която от тях се представи най-добре на изборите, нейният лидер ще стане премиер. Това означава, че има реален шанс Италия за първи път в историята си да има жена за премиер - Джорджа Мелони.

В лявото пространство бе формирана коалиция около Демократическата партия на Енрико Лета, премиер в периода 2013-2014 г. В нейния състав влиза и новата партия "Граждански ангажимент" на бившия външен министър Луиджи Ди Майо, който се отцепи от "Движение Пет звезди". Социолозите отреждат 20-21 процента за партията на Лета, а за останалите формации от коалицията - около или под 4 процента.

В центъра коалицията е съставена от партиите "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци и "Действие" на Карло Календа, министър на икономическото развитие в правителствата на Ренци и на Паоло Джентилони. Допитванията й отреждат 6-7 процента.

"Движение Пет звезди" на бившия премиер Джузепе Конте получи най-висок резултат на изборите през 2018 г. - около 33 процента. Според социолозите обаче тя ще има сега едва 13-14 процента. Този спад на доверие се дължи на факта, че партията, която бе в състава на последните три италиански правителства, управляваше в момент на редица кризи в страната, както и заради вътрешнопартийни конфликти и разделения.

mediapool.bg