Кламер БГ - Новини: Председател на избирателна комисия прогнозира грешки заради усложнен протокол

Председател на избирателна комисия прогнозира грешки заради усложнен протокол

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 09:34ч.
Председател на избирателна комисия прогнозира грешки заради усложнен протокол

Новият формат на протоколите с резултатите от гласуването може да доведе до много грешки. Това заяви преди бТВ председателят на 25 РИК в София Валери Цолов. В него трябва да се въвеждат данни от хартиеното и машинното гласуване. Освен това протоколът е много обемен – 20 страници формат А3, обясни той. Според Цолов само попълването би отнело минимум един час.

"Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да им адекватно обучение от СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината", обясни той.

Процедурата е следната – протоколът се попълва първо от секционната комисия, след това отива в районната за проверка. После се изпраща на "Информационно обслужване" за въвеждане на данните в компютър. После се връща на районната комисия за повторна проверка и чак след това се приема.

По думите му ЦИК е била сигнализирана за тези проблеми преди три седмици, но не е предприела действия.

Друга пречка е, че голяма част от членовете на избирателните комисии ще се занимават с организацията на вота за първи път. Голяма част от опитните хора попадат в рисковите групи от заразяване с коронавируса.

mediapool.bg