Кламер БГ - Новини: Преброители тръгват по домовете независимо от онлайн отсрочката

Преброители тръгват по домовете независимо от онлайн отсрочката

България

|
Пет, 17 Септ 2021г. 15:57ч.
Преброители тръгват по домовете независимо от онлайн отсрочката

Преброители тръгват по домовете независимо от онлайн отсрочката

Преброители тръгват от събота по домовете на хората, за да извършват физически преброяване на населението, съобщи в петък Националният статистически институт(НСИ). Това се случва независимо от факта, че само преди един ден бе увеличен срокът за онлайн преброяване до края на септември. От съобщението на НСИ става ясно, че няма да има отсрочка за физическото преброяване и то ще продължи до 3 октомври.

Гражданите ще могат да ги отпратят, ако обещаят да се броят онлайн.

"Сроковете за онлайн и физическо преброяване ще се застъпят. Затова, ако граждани бъдат потърсени от физически преброител, но те възнамеряват да го направят онлайн, трябва просто да кажат, че ще извършат преброяването онлайн", уточниха пред Mediapool от НСИ.

И добавиха, че НСИ вече е предал на преброителите 15 цифровите кодове на домакинствата, които са се преброили онлайн и доброволците не би трябвало да ги посещават по домовете. По принцип след завършване на онлайн преброяването, ползвалите услугата, получават споменатия код.

Първоначалната идея на НСИ бе гражданите да дават кодовете си от онлайн преброяването на доброволците, които физически броят, но след възмущение на гражданите и след застъпване на сроковете, НСИ се е отказал от тази идея.

"Въпреки това съветваме хората да пазят кода, който са получили, след като са се преброили онлайн", добавят от НСИ.

Домовете ще се посещават и в събота и в неделя

"Преброителите започват обхода в предварително определените участъци утре, 18 септември, и ще продължат до 3 октомври. Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни", уточняват от института.

И припомнят, че преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

Оттам уточняват, че задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Глоби ще се налагат след 3 октомври

Заложената по закон глоба от 160 лева за неучастие в онлайн преброяването ще се налага само в краен случай, посочиха още от НСИ пред Mediapool. На 1 октомври преброителите ще получат и 15 цифровите кодове, на гражданите, които са се преброили онлайн до 30 септември.

Във времето от 1 до 3 октомври ще бъдат посетени тези, които са обещали онлайн преброяване, но не са изпълнили обещанието си да се преброят дигитално, или пък въобще не са участвали. Ако пак откажат участие след 3 октомври ще им се налагат глоби.

Отсрочката за преброяването бе сред първите решения на новия МС

В четвъртък едно от първите решения на новото служебно правителство на Стефан Янев бе да удължи електронното преброяване до 30 септември. Решението бе очаквано заради фалстарта на кампанията, която стартира на 7 септември, а първите 3 дни системата почти бе недостъпна заради забиване на сайта и тотално зацикляне.

Проверка на Mediapool показа, че специализираният софтуер за кампанията е глътнал над 2.5 млн. лв. Обществената поръчка за доставка на лицензи, конфигуриране, гаранционно обслужване и техническа помощ на място на софтуер за преброяване на населението и жилищния фонд e спечелена от фирма Scalefocus ("Скейл фокус").

От НСИ официално посочваха, че нямат проблеми със софтуера, а забиването на сайта в първите 3 дни било резултат от хакерски атаки, заради които самите ИТ специалисти на института ограничавали достъпа до сайта. Споменато бе, че атаките са извършени от Швеция и Китай.

mediapool.bg